På vei til Kina

Stig Amundsen har søkt permisjon fra IBM Norge og retter kursen mot øst. Nærmere bestemt Chengdu i Kina.

Publisert Sist oppdatert

Stig Amundsen har jobbet med kinesere siden 2001 gjennom IBM-systemet. Nå pakker han sakene sine og setter seg på flyet. Han skal nemlig bosette seg i den kinesiske byen Chengdu, hvor han skal være med å bygge opp IBMs nye tjenestesenter. Amundsen har søkt permisjon fra IBM Norge, og forventer å være på plass i Kina i løpet av oktober.

- Jeg har kontrakt på to år foreløpig, men hvis jeg trives vil jeg eventuelt vurdere å søke om utvidet permisjon, forteller han til It-karriere før avreise.

Chengdu er ingen liten by. Over 11 millioner innbyggere befinner seg i byen som ligger ved foten av de tibetanske fjellene. Byen er kanskje mest kjent for et stort antall kjempepandaer. Ifølge Amundsen holder 80 prosent av disse til i Chengdu.

- Jeg har vært der som turist tidligere, og det er en veldig ok by, fortsetter han.

Hard konkurranse

Det er faktisk fire år siden Stig Amundsen fikk spørsmål om han var interessert i å jobbe for IBM i Kina. Men ting tar som kjent tid, og de siste tre jobbintervjuene ble foretatt i fjor høst på andre siden av kloden. Totalt var det snakk om fem intervjuer, først og fremst med fokus på fag og prosjektledelse.

Amundsen tror at kinesere generelt sett opplever tøffere krav enn det vi er vant med. Det er hard konkurranse om de beste jobbene, det er svært mange folk med god utdanning som søker. I Norge er vi er litt mer beskyttet og har sterkere vern. Her har vi dessuten mangel på arbeidskraft, mens det i Kina rett og slett er for mange kandidater.

- Skal du ha de beste skoleplassene i Kina må du vise til gode resultater. Det er et strengere system enn det vi har. Derfor blir det også mange dyktige folk etter hvert. Jeg er imponert over det de leverer.

Rike kinesere

I utgangspunktet skal Stig Amundsen jobbe med et globalt serverprosjekt. Han har tidligere erfaring med ulike prosjekter rundt flytting og sentralisering, så selve jobben burde gå problemfritt. Verre er det med utfordringer på fritiden, og da spesielt med tanke på kinesernes noe kompliserte språk.

- Du klarer deg fint uten kinesisk på jobb, men du får for eksempel ikke tak i en taxisjåfør som snakker engelsk, sier Amundsen.

Heldigvis har han en kinesisk kjæreste som kan drive med litt språkundervisning. En av fordelene med en kinesisk livsstil er maten er usedvanlig billig, samtidig som kvaliteten er god. Du får en delikat middag til mellom fem og ti kroner, og en stor øl til fire kroner. Samtidig finnes det enkelte turistifiserte restauranter som er atskillig dyrere. Men likevel kan ikke prisene måle seg med steder som Shanghai, forklarer 44-åringen.

- Det finnes mange rike kinesere. Ting forandrer seg fort der nede, og spesielt mellomklassen vokser raskt.

- Og hva skjer med den kinesiske it-industrien fremover?

- Kina vil definitivt konkurrere på it-markedet fremover. Jeg tror de etter hvert vil gå forbi India. Det har jo så langt vært mye produksjon av maskinvare, mens India har vært store på programvare.