Papir forsvinner, efaktura vokser

Papir forsvinner, efaktura vokser

Aldri før har så mange nordmenn benyttet seg av efaktura og avtalegiro som i 2012, ifølge Nets.

Ifølge betalingsselskapet Nets øker fortsatt bruken av de elektroniske betalingstjenestene efaktura og avtalegiro.

I dag bruker omtrent 1,7 millioner nordmenn Efaktura, og tre millioner har kastet seg på avtalegiro. Dette er en vekst på henholdsvis 13 og fire prosent i løpet av det siste året, heter det i en pressemelding fra Nets.

En årsak til den kraftige veksten for elektronisk regningsbetaling er at stadig flere bedrifter og offentlige virksomheter nå kan tilby elektronisk faktura til kundene sine. Rundt nyttår i år var det over 5.800 bedrifter som tilbød efaktura, en økning på 67 prosent siden samme tid i fjor.

I 2012 ble det tegnet 1,85 millioner nye efakturaavtaler og 1,23 millioner nye avtalegiroavtaler, en økning på henholdsvis 19 prosent og 9,5 prosent fra året før.

Totalt er det nå inngått 9,7 millioner forbrukeravtaler på efaktura og 14,1 millioner faste betalingsoppdrag går over avtalegiro.

- I 2012 ble 41,6 millioner regninger sendt som efaktura og 84,6 millioner som avtalegiro. Sammenlignet med året før er dette en økning på henholdsvis 19 og ni prosent, sier Tove Havn, salgssjef i Nets i pressemeldingen.

Det innebærer også at det stadig blir færre blankettbaserte transaksjoner, selv om brevgiro, bankkontorer og postkontorer fortsatt brukes når folk skal betale regninger.

Antall blankettbaserte transaksjoner gikk ned med 12,8 prosent i 2012, og totalt betalte nordmenn 25,5 millioner papirregninger i året som gikk.

- Elektronisk regningsbetaling er samfunnsbesparende. Forbrukerne sparer penger ved å unngå fakturagebyrer fra bedriftene, bedriftene sparer penger på porto og samfunnet sparer miljøet ved redusert papirbruk, avslutter Havn.