Pengesluk, men tror på fingeren

Pengesluk, men tror på fingeren

Norske Idex skal gi deg fingeravtrykkleser bak mobilskjermen. Men i første halvår tapte de 53 millioner kroner.

- Vi har teknologi som er tilpasset massemarkedet. Vi har en unik styrke i våre patenter og krysslisensiering med Apple, sier Dr. Hemant Mardia, administrerende direktør i Idex.

Det er nye krav til sikker og brukervennlig autentisering som gjør Idex optimistisk. Brukeridentifikasjon på avveie på grunn av hacking av databaser, har skremt. Det hevdes at russiske hackere har en base med 1,2 milliarder brukernavn og passord. Derfor er biometri stadig mer aktuelt for identifikasjon. Den blir ikke lagret i en database som kan stjeles.

Lite brukt

Til nå har fingeravtrykk for autentisering vært lite brukt. Mange bærbare pc-er ble utstyrt med fingeravtrykksleser for ti år siden. Det ble for det meste pynt. Det er først med Apples fingeravtrykksleser for Iphone 5S at mobilbransjen har blitt oppmerksom på denne sikre autentiseringsmetoden.

I Apples løsning trekker ikke brukeren fingeren over leseren. Den holdes rolig. Det er denne form for teknologi Idex streber etter å tilby mobilbransjen, men mer avansert enn Apples. Men det finnes en rekke andre industriområder hvor fingeravtrykk kan være nyttig.

- Vi tror på fingeravtrykk for erstatning av passord. Vi tror på fingeravtrykk for betaling. Vi tror på fingeravtrykk i forbindelse med «Internet of Things». Det er også et betydelig potensial i smartkortmarkedet, fremhever Hemant Mardia.

Idex skal utnytte volum og en fornuftig kostnadsstruktur. Det er mulig på grunn av den tekniske utviklingen. Derfor er avtalene med teknologiprodusentene Cypress Semiconductor Corporation og Crucialtec av vesentlig betydning. Sistnevnte skal ta Idex teknologi for å dra fingeren over leseren og tilby den til produktprodusenter. Håpet er omsetning i andre halvår 2014.

- Etter at Apple Iphone 5S og Samsung Galaxy S5 kom på banen, har de to opparbeidet et marked på 200 millioner enheter med fingeravtrykk, hevder Hemant Mardia.

Tar av

Troen på at bruk av fingeravtrykk vil ta av i løpet av et par år er stor. Skal man tro Idex vil det være drafunksjonalitet for de enkleste og mest kostnadssensitive applikasjonene og trykkfunksjonalitet for mer avanserte.

En viktig grunn er de stadig flere pin-kodene brukerne må kunne. Dertil er kvaliteten på avleserne viktig og at noen virkelig satser på fingeravtrykksløsninger. Selv hevder Idex at de vanlige avleserne for å dra fingeren er for smale. Flere på pc-er var bare seks millimeter. Høstens tilbud vil være ni millimeter.

Både med hensyn til avlesning og avlesningsvinkel skal løsningen til Idex være bedre. Om det er tilfelle vil det vises når underleverandørene som har anskaffet drasensoren til Idex, får sine løsninger på markedet i løpet av høsten i en rekke nye produkter.

Utfordringen til idex er at de må jobbe tett med produsentene av mobile hjelpemidler, men selge til deres underleverandører av fingeravtrykksteknologi. Derfor er avtalen om en fingeravtrykksleser til en kommende toppmodell fra en asiatisk produsent av smarttelefoner viktig for Idex.

- Apple brøt ny mark med sin fingeravtrykksleser. Ulempen er at den gir for lite informasjon, for lite sikkerhet, hevder Hemant Mardia.

Bedre avlesere

Apples sensor for avlesning er på 4,5 gange 4,5 millimeter. En tradisjonell sensor for fingeravtrykkslesing er på 12 gange 18 millimeter. Det blir for kostbart for bærbare hjelpemidler. Den sistnevnte koster rundt 30 dollar. Apples koster rundt åtte dollar.

Dermed er prisnivået satt. En trykksensor for fingeravtrykk må koste mindre enn åtte dollar. Første generasjon koster mindre enn åtte dollar for en sensor på åtte ganger åtte millimeter. Den er tilgjengelig i år.

Neste generasjon vil være klar til neste år med en kostnadsreduksjon på 30 prosent. Grunnen er bytte fra silisium til polymer. Avlesningsområdet er like stort, men andelen silisium er redusert til 20 kvadratmillimeter fra 80 kvadratmillimeter.

Teknologien tillater at glass kan legges over selve sensoren. Det er det Apple virkelig demonstrerte. Selv har Idex modifisert en telefon fra Samsung med sin leser av første generasjon. Leseren sitter under glasset på telefonens overside.

- Vi har et veldig bra program for neste år. Hvor vi vil jobbe tett med tett med Crucialtec for første generasjon og Cypress for andre generasjon sensorer, fremhever Hemant Mardia.

Med nødvendig arbeidskapital på 295 millioner kroner fra investorene skal Idex fortsette å jobbe med utvikling av sin tredje generasjon trykksensor. Videre jobbes det aktivt med fingeravtrykksleser på kort, hvor prototyper blir vist i år og lansering forventes til komponentleverandører til neste år.

Store produsenter krever betydelig oppmerksomhet for å forstå deres detaljkrav, hvilket medførerer flere fagfolk internasjonalt, spesielt i Asia. Lærdommen vil påvirke investeringer i patenter, sensorer, glass og algoritmer for tyding av fingeravtrykksdataene.

Utfordringen er at Idex ikke jobber sammen med andre enn sine partnere som er underleverandører. Spesialister på biometri, eksempelvis på Høgskolen på Gjøvik er ukjent for Idex.

Les om: