Playstation-Kutaragi slutter i Sony

Playstation-Kutaragi slutter i Sony

Etter mye bråk det siste året, slutter Playstationens far, Ken Kutaragi, som sjef for Sonys spilldivisjon.

Ken Kutaragi, mannen som tok Sony inn i dataspillverdenen, vil slutte som sjef og styreleder for Sonys dataunderholdningsavdeling (SCEI), ifølge selskapet. Kutaragi informerte styret om planene sine under et styremøte i SCEI sist uke.

LES OGSÅ: PS3-bråk i Sony

Inntil nylig var Kutaragi administrerende direktør i SCEI, men etter en omstrukturering i selskapet i november i fjor, kun uker etter lanseringen av Playstation 3, ble stillingen overtatt av Kaz Hirai. Kutaragi overtok rollen som styreleder. Det er vanlig praksis å flytte toppsjefer til styrelederposisjonen før de går av.

Omstruktureringen ble av mange analytikere sett på som et oppgjør med mange av de feilene Kutaragi hadde gjort under utviklingen av Playstation 3. Lanseringsdatoen ble utsatt en rekke ganger, og konsollen kom nesten ett år etter den opprinnelige planen.

I mars gikk Sony-sjefen Howard Stringer ut og kritiserte Kutaragis arbedismetoder, spesielt i forhold til lanseringen av Playstation 3, men også på andre områder. Kutaragis fratredelse fra sin stilling i Sony kan virker mer tvungen enn frivillig.

Playstation 3 har også fått mye kritikk for å være for dyr, noe Sony tydeligvis var enige i, da de tok en uvanlig avgjørelse og satte ned prisen for den ene modellen rett før lanseringen i Japan.

Kaz Hirai tar over

Kutaragi slutter i selskapet 19. juni, samme dag som SCEI avholder generalforsamling. Han vil fortsette som æresstyreleder i SCEI, og vil også fortsette som teknologirådgiver for moderselskapet Sony. Kaz Hirai, som i dag er teknisk direktør, vil ta over som administrerende direktør i SCEI.

- Jeg er glad for å slutte på topp i Sony Computer Entertainment, etter å ha vært med å lansere fire maskiner i Playstation-familien. Det har vært en spennende opplevelse å forandre spillverdenen gjennom å forene det beste av teknologi med kreative hoder verden over, sier Kutaragi i en pressemelding. Han har ikke sagt noe om sine planer for fremtiden.

Nobuyuki Idei, tidligere toppsjef i Sony som gikk av etter en omfattende omstrukturering i 2005, startet i ettertid et eget konsulentselskap. Idei sitter også som styremedlem i en rekke store selskaper, blant annet Accenture.

Suksesshistorien Playstation

Sony kom på markedet med sin første Playstation-maskin i 1994. Playstation var i utgangspunktet ment som tilleggsutstyr til Nintendo, men etter at den avtalen ikke ble noe av fortsatte Sony å utvikle en helt egen spillkonsoll. Sony solgte 300 000 Playstation-maskiner i Japan det første året.

Suksessen med Playstation førte til at selskapet utviklet Playstation 2, som ble lansert i mars 2000. Playstation 2 har siden blitt kåret til verdens besteselgende spillkonsoll noensinne, med godt over 100 millioner solgte enheter.

Selskapets siste spillkonsoll, Playstation 3, ble lansert i Japan og USA i november 2006, men har ikke solgt så godt som selskapet hadde håpet på. Så langt har konkurrenten Nintendo solgt rundt tre ganger så mange enheter av sine nye spillkonsoll, Nintendo Wii.

LES OGSÅ: Sony kutter Playstation-jobber

IT-Karriere