Red Hat på plass i Norge

Red Hat på plass i Norge

Lars Ellingsberg er Linux-selskapets første ansatte i Norge

Red Hats nyansatte salgssjef for Norge, Lars Ellingsberg, kommer til Red Hat fra en stilling som partneransvarlig i IBM Norge. Han har bakgrunn blant annet i Veritas, sikkerhetsselskapet som ble kjøpt opp av Symantec i 2005.

Det er mange tidligere Veritas-ansatte i Red Hat, forteller Ellingsberg, som så langt har jobbet for Red Hat fra Stockholm..

- Det viktigste nå blir å videreutvikle kundebasen og partnerapparatet. Særlig gjelder det de store kundene, som Staoil og Ergo Group, sier Ellingsberg til Computerworld.

Red Hat er allerede bra etablert i Norge gjennom partnerne, og nå blir endel av jobben å pleie partnerapparatet. Blant de største partnerne for Red Hat i Norge er Linpro, Conduct og Redpill, som håndterer Bea Systems-konkurrent JBoss, som Red Hat kjøpte opp i 2006.

Venter stor vekst

Ellingsberg er naturlig nok optimist med hensyn til markedsveksten, selv om det er et visst deja vu-preg over prognosene for Linux.

- En ny IDC-rapport viser at Linux nå for alvor er på vei inn i de virksomhetskritiske applikasjonene. Åpen kildekode puster proprietær programvare i nakken.

- Er det pris eller frihet som er salgsargumentet?

- Pris og produktstøtte. Fordelen er at kostnaden kommer mer i takt med kundenes egen inntekter, i stedet for at man punge ut i dyre dommer for lisenser før man kommer i gang. Den tradisjonelle holdningen er at proprietær programvare har bedre kvalitet enn den som er utviklet med åpen kildekode. Men svenske myndigheter har i en stor undersøkelse kommet til at det er omvendt. Jeg tror det har med stoltheten til utviklerne å gjøre, som motiveres av at man må dele kildekoden med andre.

Mer samarbeid

Det siste året har det vært mye strid og debatt etter at enkelte Linux-selskaper, blant dem Novell og Linspire, har inngått " patent-pakter" med Microsoft. Ellingsberg er klar på Red Hats standpunkt i denne saken.

- Red Hat er prinsipielt mot patentering av programvare. Samtidig er det ønskelig for alle, ikke minst kundene, at man kan samarbeide med de proprietære programvarehusene.

Ellingsberg største konkurrent i Norge blir Novell.

- Det tror jeg skal gå bra. Red Hat har vokst omtrent dobbelt så raskt som Novell det siste året.

Ønskes velkommen

Men Novell har heller ikke noe imot at Red Hat etablerer seg i Norge.

- Det må de gjerne gjøre. Det skaper bare større utbud i markedet og mer oppmerksomhet om Linux, sier Novells norgessjef Geir Christensen på en sprakete feriemobil fra Kypros.

- Så du er ikke redd for å miste andeler til Red Hat?

- Nei, dette er bare positivt. Det er mer enn nok plass til oss begge.

Ellingsberg skal ikke inn i egne kontorer med det aller første, men vil benytte kontorhotell. Han regner med å få selskap av flere kolleger nokså snart.

IT-Karriere