Refser bedrifters Facebook-nekt

Refser bedrifters Facebook-nekt

To av fem får ikke bruke Facebook på jobben. Ikt-Norge fortviler.

Sosiale medier, web 2.0, Facebook, Twitter, det er begreper som gir mange sjefer frykt for manglende kontroll. Mange nekter sine ansatte tilgang til de sosiale nettjenestene.

Så mange som to av fem arbeidstakere har ikke tilgang til Facebook på jobben, ifølge en ny undersøkelse gjennomført av it-selskapet Cisco.

Den internasjonale undersøkelsen har ikke tatt med Norge blant sine 13 målland, men ifølge Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i Ikt-Norge, er situasjonen ikke vesentlig annerledes her til lands.

- Vi har ikke sammenlignbare tall fra Norge, men vi vet det er altfor mange som stenges ut av sosiale medier. Det er en helt feil tilnærmingsmåte, sier han til Computerworld.

Mediefrykt

Ifølge Waterhouse er det offentlige versting i Norge. Han grøsser ved tanken at det er også mange skoler som har stengt for Facebook og lignende tjenester.

- Det er som å ha videregående skoler uten matematikk, for så å si, det kan du lære i fritiden din. Man må lære å manøvrere seg i samfunnet. Og sosiale medier er med i mange læringsprosesser.

Han påpeker at de som stenger av sosiale nettverk ofte ikke har forståelse for dem.

- Motivasjon er mediefrykt. Man kjenner det ikke så godt, mener han.

- Løser ingenting

Waterhouse mener mer informasjon og bedre opplæring kan bidra til mer effektiv bruk av sosiale medier.

- Det å stenge løser ikke problemet. Vi må komme oss forbi det punktet. Vi har sett det før, med jobbtelefoner, som man ikke fikk lov til å bruke for private samtaler. Det har også vært en frykt for hjemmekontor. Heldigvis ser vi en modning i samfunnet og hos arbeidsgivere.

Waterhouse er bekymret at dårlig tilgang til sosiale nettverk vil bremse utviklingen av kunnskaps-Norge.

- Veldig mange mennesker gjør en mindre god jobb uten sosiale medier. Dette er en viktig arena hvor bedrifter og kommuner skal være. Det dreier seg om samhandling, sier han.

Han tror Norge taper på å stenge ut folk fra sosiale nettsteder.

- Dette er nok et teknologiområde med et kunnskapsunderskudd. Det handler om et uforløst potensial, advarer han.

Ifølge Ciso-undersøkelsen synes så mange som to av tre arbeidstakere synes de burde få lov til å bruke sosiale medier i arbeidstiden. Les videre på neste side!

IT-Karriere