Samme faktura sendt 284 ganger

Samme faktura sendt 284 ganger

Difi tror målet om full efaktura-dekning innen 2016 blir nådd. Men det er fortsatt småfeil.

Fra første juli 2012 ble kravet om at alle nye leverandører og alle nye avtaler til det offentlige skal fakturere elektronisk formalisert i rundskriv fra Fornyings og administrasjonsdepartementet (FAD), og det er ingen vei utenom.

Elektronisk faktura har landet, og det er bare å henge seg på. At infrastrukturen er åpen kildekode er også et stort pluss, og åpner for innovasjon, konkurranse og et tilpasningsdyktig marked.

Seniorrådgiver Olav Kristiansen i Difi presenterte status på innføring av EHF og elektronisk faktura i Norge under en konferanse i Oslo denne uken.

Fra ønske til praksis

Efaktura i offentlig sektor har bakgrunn i stortingsmelding nummer 36, "Det gode innkjøp". Meldingen satte fokus på at offentlig sektor skulle sette seg i førersetet når det gjelder elektronisk handel, og den la grunnlaget for utvikling av standarden EHF (Elektronisk handelsformat).

EHF har som mål å legge til rette for effektiv innføring og utbredelse av elektronisk faktura og kreditnota, og har vært i utvikling i omlag to år. Like etter var Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) på plass med nettportalen ehandel.no.

Siden da har det gått slag i slag og etter mye har skjedd siden EHF kom på plass i første versjon i 2011.

- På slutten av 2011 hadde vi en åpen kildekodeløsning på plass, en løsning som gjorde det enkelt for systemleverandører å bli aksesspunkt for EHF, sier Kristiansen.

Han forteller at arbeidet fikk nyttig drahjelp fra NAV og Direktoratet for økonomistyring (DFØ). De to var nemlig ute på konkurransetokt, og satte som krav om ikke bare å motta elektronisk faktura, men også at leverandøren som ble valgt skulle godkjent aksesspunkt.

- Det gjorde at vi fikk en veldig bra kurve for antall aksesspunkter. Det er bra, for da har statlige virksomheter flere muligheter når de skal velge aksesspunkt, sier Kristiansen.

Antall aksesspunkter har skutt i været siden da, og antallet er for øyeblikket oppe i hele 34 stykker.

Åpen kildekode

Det at løsningen er åpen kildekode har også bidratt til en rask og enkel utbredelse av EHF aksesspunkter. Også en validator, utviklet av Difi, er sluppet løs på landet som åpen kildekode, slik at de som ønsker det kan laste ned kode og validere egne løsninger mot EHF-standarden.

- Validatoren fungerer på tre tjenestenivåer. Man kan laste opp EHF-dokumenter for testing, man kan bruke en nettjeneste eller klippe og lime inn, forteller Kristiansen.

Han legger til at ettersom efaktura fortsatt er nytt, har det vært et par feil nå og da som viser hvor viktig det er å sjekke kvaliteten på dokumentene som sendes ut.

- En leverandør sendte for eksempel samme faktura 284 ganger, og en annen fakturerte 180 ganger, sier Kristiansen.

Han tror også vi kommer til å nå målet om 100 prosent elektronisk format innen 2016, som er målet satt av FAD.

- 2016 er det magiske året, da skal alle motta efaktura, avslutter Kristiansen.

EHF-validator finner dui vefa.difi.no. Der kan du også finne lenke til kildekoden, eller du kan laste den ned direkte fra Github.

IT-Karriere