Santech-gründerne trekker i trådene

Santech-gründerne trekker i trådene

Gründerne bak Santech har trukket seg tilbake, men sitter igjen med stort eierskap i it-eventyret de startet i Sandefjord.

- Vi er vel litt involvert både her og der, forteller Tom Tychesen.

Det var han, sammen med Bjørn Erik Tholfsen og brødrene Sigurd og Gunnar Bjønness, som startet Santech, firmaet som var begynnelsen på Sandefjords it-eventyr (mer om historien kan du lese her).

Santech har siden den gang blitt solgt og kjøpt en rekke ganger, og de fire er ute av selskapet som nå heter GNT. Men de er ikke ute av Sandefjords it-verden.

Både Tholfsen, Tychesen og Bjønness-brødrene har sine egne investeringsfirmaer, og mange av disse er tungt inne i flere aktører i Sandefjords it-sfære. Et godt eksempel er selskapet Multicase, som er et direkte resultat av det de fire fikk til.

- Santech har vært utspring for mye, mener daglig leder Morten Fadum i Multicase.

Selskapet hans utvikler logistikk- og ehandel-løsninger. Disse løsningene ble først utviklet internt i Santech, før distributøren ble solgt i 1996. Multicase ble opprettet for å drive systemene videre i et eget selskap. Og nå sitter både Bjønness-gutta og Tychesen i styret, og eier til sammen nesten 60 prosent av aksjene. Santech-fedrene vet å bruke sine investeringsfirmaer flittig.

Slitende selskap

Tholfsen fremstår som lillebror i denne sammenheng. Den tidligere administrerende direktøren solgte seg ut av Santech i 1997, håvet inn 85 millioner kroner og var med på å starte selskapet Telefast. Dette ble solgt til Telenor, og Tholfsen håvet nok en gang inn en klekkelig sum.

Nå har han firmaet Btinvest, som eier 15 prosent av bredbåndstelefoni-selskapet Phonzo i Oslo. Et selskap som blir karakterisert som "Ikke kredittverdig" av Bedriftsdatabasen. Btinvest eier også en tredjedel av TLS Eiendom. Dessuten sitter han som styreleder i Frontier, som driver med porteføljeinvesteringer.

Tychesen, på sin side, sluttet i Santech etter åtte år, da selskapet ble børsnotert. Han drev nettbutikken Ece.no, som ble kjøpt opp av Web Distribusjon. Nå har han investeringsselskapet Fjellstrand, og har gjennom dette fått seg eierskap og styreverv i en rekke bedrifter. Først og fremst eier han 20 prosent av Torp-IT. Han har også styreverv og eierskap i Cablecom og Multicase. Andre it-relaterte bedrifter han er inne i er nettbutikken Previcare Pharm samt Fieldbus International og Premium Consumer Electronics.

Santech-grunderne er gode for mange titalls millioner. Les videre på neste side!

IT-Karriere