SAP frir til studentene

SAP frir til studentene

SAP eksponerer seg selv i høyere utdanning for å oppdrive SAP-kyndig personell.

SAP Sverige satser på universitetene. ERP-selskapet har nettopp gitt ni universiteter i landet fri tilgang til SAP-systemer. Målet er ikke å friste teknologer til å bli konsulenter, men å friste den vanlige student til å lære seg å bruke SAP.

- Vi fikk forslaget fra kunder som Eon og Volvo. De forklarte at de trengte mer personell med SAP-kompetanse, sier Mattias Bolander, sjef i SAP Sverige, til Computer Sweden.

- Tanken er at de skal lære seg logistikk ved hjelp av SAP, ikke at de skal lære seg SAP, forklarer han.

Trenger folk

Problemet er at SAP-systemet har vokst kjappere enn det har dukket opp folk med peiling på SAP, og at det finnes for få utdanningsinstitusjoner som kan lære folk SAP.

Les også: Solide SAP selger

Grepet med å eksponere seg i akademia omtales som en vinn-vinn-situasjon: Det gir SAP flere kyndige brukere, og SAP-kundene får dermed flere potensielle ansatte. Studentene får på sin side et argument til på CV-en.

I Norge har dette allerede vært praktisert enkelte steder. Andreas Grydeland Sulejewski, Channel Development Manager i SAP Norge, forklarer at et par høgskoler i Norge har tilgang til systemet. Blant annet Høgskolen i Molde.

På timeplanen

Berit Irene Helgheim, førsteamanuensis i logistikk ved avdeling for økonomi, informatikk- og samfunnsfag ved Høgskolen i Molde, forklarer at skolen de to siste årene har hatt tilbudt SAP-kurs.

- Vi er tilknyttet det som heter SAP University Alliance Europe, og har et eget kurs på masternivå som er om ERP-systemer. Grunnen til at vi valgte SAP, er at de har et eget opplegg for utdanningsinstitusjoner og at vi kunne leie oss inn på en egen server som SAP drifter. Vi er en relativt liten skole og det å drifte et slikt system er ressurskrevende, sier hun.

Populært

Hun forteller at kurset er svært populært.

- Dette er for masterstudenter i logistikk. Vi har måttet si nei til en hel del henvendelser, deriblant eksterne. Det er begrenset med plasser, og vi prioriterer våre egne masterstudenter.

SAP-kurset brukes for å gi studentene innsyn i hvordan ERP-systemer fungerer og er organisert.

Les også: De beste erp-tipsene

- I kurset anvendes SAP for å trene studentene i day to day-operations. SAP-brukere har som oftest tilgang kun til enkelte prosesser, mens vi har tilgang til hele systemet. Våre studenter har øvelser hvor de bruker de tre modulene i SAP som er aktuelle innen logistikk, sier Helgheim.

Saken fortsetter. Les videre på neste side.

IT-Karriere