Sertifiseringene som er hete i år

Sertifiseringene som er hete i år

God blanding av nytt og gammelt. Dette bør norske it-arbeidere kunne i 2010.

Sertifiseringer dokumenterer kompetanse, og er mye brukt i it-bransjen. Computerworld har tatt en ringerunde til flere selskaper for å sjekke hvilke sertifiseringer som står høyest på agendaen i år.

Hos Cisco holder den gode, gamle Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE) fremdeles koken.

- Den har vært populær hele tiden blant alle som jobber med Cisco. Det er flere årsaker til dette. Det er den høyeste tekniske sertifiseringen Cisco har, og er særdeles populær fra partnere fra ansettelsessiden. Men det er også populært blant kunder å ansette folk med slik sertifisering. Det er et stempel på at «dette kan du», sier Nils Ove Gamlem, partnersjef i Cisco.

Partnersjefen ser også en økende interesse for sertifiseringer relatert til datasenter.

- Det er kanskje det vi får mest forespørsler om for tiden. Noen der ute i markedet har tenkt, og noe er i ferd med å skje her, sier Gamlem.

Windows 2008 Server

Microsoft har for ikke altfor lenge siden gått bort fra sine gamle MCSA/MSCE-sertifiseringer, og lansert noen nye navn. I hovedsak er de to nye nivåene Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS), som måler kompetanse innen et enkelt produkt eller en enkelt teknologi, samt Microsoft Certified IT Professional (MCITP), der man måler kompetanse innen ett eller flere produkter eller teknologier.

I sistnevnte forutsettes kompetanse ut over det rent teknologiske, man må også kunne designe nye løsninger, kombinere flere produkter og teknologier og ta hensyn til forretningsmessige behov. Det blir en slags kombinasjon av MCTS-tester pluss en individuell MCITP-test.

Utviklerversjonen av sistnevnte heter Microsoft Certified Professional Developer (MPCD).

Vidar Corsby i selskapet Scenarium AS, ser noen klare tendenser.

- Windows 2008 Server er der det store volumet ligger, både på det man jobber med og blant de sertifiseringene som er mest populære, sier han.

I tillegg trekker han frem MCITP-sertifiseringen, og da særlig MCITP Server Administrator. Her må man vise dybdekompetanse innen infrastruktur generelt, og i særdeleshet innen sikkerhet og Active Directory.

Windows 7 er også på listen over populære sertifiseringer, og it-bransjen vil ha en kokekyndig maskinist med skippererfaring. Les mer på neste side!

Les om:

IT-Karriere