- Sett de ansatte på skolebenken!

- Sett de ansatte på skolebenken!

Norske it-bedrifter må skjerpe etterutdanningen for å hevde seg globalt, mener Abelia-sjef Paul Chaffey.

Når bransejorganisasjonen Abelia avholder sin sommerkonferanse 19. juni er det globalisseringen som står sentralt. Med tittelen "På høyden med en flat verden" sikter på Abelia på suksessboka til Thomas Friedman. Under tittelen "Verden blir flat" beskriver han en verden som er i ferd med å miste

I sin beskrivelse av boka på Abelias websider er Chaffey svært rosende. Han mener boka er "glimrende om globalisering", og er en av få som kan sette dagsorden.

"En sjelden gang skrives det bøker som evner å sette en ny dagsorden ved å lansere nye begreper, spissformuleringer og sammenhenger som forandrer debatten. ”Verden er flat” av Thomas Friedman er en slik bok" , skriver Chaffey.

- Ja, vi mener at måten Friedman beskriver verden på gir mening, og bidrar til å se hvordan utviklingen går. Norge er i en spesiell situasjon med veldig høyt kostnadsnivå og høy utdanning. Dette passer inn i det vi mener bør være strategien for Norge fremover, sier Chaffey til Computerworld.no.

Chaffey mener det er viktig for norske bedrifter å innse at forretningsverdenen ikke stopper ved grensen.

- Vi mener ikke at verden er helt flat, men den har blitt mye flatere de siste ti årene. En ingeniør har mulighet til å delta i verdensøkonomien, om den bor i India, Kina eller Øst-Europa. Det må vi dra konsekvensene av i Norge, sier han.

LES OGSÅ: Opera gjør verden flatere

Arbeidsinnvandring

Chaffey er ikke redd for at outsourcing vil føre til tap av arbeidsplasser. Foreløpig handler diskusjonen om hvordan det er nok folk i Norge til å utføre alle oppgaver. Særlig helsevesenet vil dra mye menneskelige ressurser til seg.

- Arbeidsinnvandring vil ikke løse alle problemer. Vi må heller se på de som er i Norge. Det er for mange om ikke utvikler kompetansen sin. I Norge har vi en modell hvor vi utdanner oss når vi er unge, og jobber resten av livet. Det må vi endre, sier Chaffey.

LES OGSÅ: Ti på topp: Utdatert it-kompetanse

Det betyr at ved siden av rekruttering i utlandet må Norge også satse mer på etterutdanning, eller utvikling av kompetanse, som det heter mer tidsriktig.

- Det må være hovednøkkelen. Vi har også mindre årskull. Hovedtyngden ligger i folk som er i jobb, men trenger mer kompetanse. Det blir mindre ufaglært manuelt arbeid, og mer teoretisk jobbing, prosjektstyring, mer teknologi. Denne ekstra utdanningen bør både bedriftene og enkeltpersoner selv stå for, sier Chaffey.

Ifølge Abelias administrerende direktør henger Norge ikke langt etter når det gjelder å integrere seg inn i den globaliserende verden.

- I Norge har vi vært for lite flinke, men man skal ikke svartmale det heller. For it-bransjen er det litt delt. Noe bedrifter har vært veldig internasjonalt rettet,og de gjør det bra. For de andre vil det være en utfordring at det kommer ny teknologier, som "software as a service (SAAS)T. Programvare som gjennom rimelige tjenester kan styres fra en helt annet sted i verden. Men spesielt it-bransjen har en fantastisk endringstakt, avslutter Chaffey.

Mer om Abelias sommerkonferanse finner du her .

Les mer om boka til Thomas Friedman på Wikipedia .

LES OGSÅ: Potte tett i konsulent-markedet