Sjefen lytter ikke

Sjefen lytter ikke

Litt på siden: 70 prosent av ansatte føler seg overhørt av ledelsen. Forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne frykter konsekvensene.

Over 50 prosent synes også at ledelsen er mer autoritær enn tidligere.

- Ønsker å bidra

- Ansatte som føler seg ignorert og tilsidesatt av ledelsen, kan gjerne ende opp som umotivert og negativ arbeidskraft, og i ytterste konsekvens kan slik dårlig motivasjon gi negative økonomiske resultater på lang sikt, mener Brekke.

Han er overasket over at ledelsen ikke ser hvor verdifullt det er å ha med ansatte i viktige avgjørelser som for eksempel drift.

- De fleste arbeidstakerne ønsker å bidra i bedriften, og få en følelse av å ha reell verdi. En ledelse som ikke lytter, er å drive organisasjon basert på et noe negativt menneskesyn, mener Brekke.

Trøbbel med rekruttering

Brekke tror også at det kan føre til rekrutteringsproblemer, i den forstand at bedriften kan miste dyktige ansatte som foretrekker involverende ledere.

- I de yngre generasjonene er det mange med et individuelt basert selvbilde, og en autoritær lederstil bidrar ikke akkurat til å fremelske det, forklarer han.

Arrogant

En av to spurte i undersøkelsen mente også at ledelsen er mer autoritær enn tidligere. Rådgiver Stein Stugu i De Facto mener mange ledere har behov for å vise sin styringsdyktighet.

– Det finnes en lederkultur som ikke involverer tillitsvalgte før man selv har bestemt seg. Det å diskutere seg fram til fornuftige løsninger kan for noen ledere oppfattes som svakhet, sier Stugu i pressemeldingen.

2878 av Ledernes medlemmer deltok i undersøkelsen som er utført av De Facto kunnskapssenter

Les om: