Sjokkrapport om it-fabrikk

Sjokkrapport om it-fabrikk

Kinesiske it-arbeidere som lager tastaturer for HP, Microsoft, Dell og Lenovo blir grovt utnyttet.

Tastaturet du trykker på er potensielt produsert under svært uverdige forhold, hevder en ny rapport.

På Meitai-fabrikken i Kina produseres tastaturer for it-selskaper som HP, Microsoft, Dell, Lenovo og flere andre. På harde trebenker uten ryggstøtte sitter de som setter på knappene. Hvert sjuende sekund kommer et nytt tastatur, og da har de ansatte 1,1 sekund på å sette ut hver enkelt tast, skriver Aftenposten.

3250 ganger i timen gjøres dette, totalt 35.750 ganger om dagen. 250.250 ganger i uken. Over én million ganger i måneden. Lønna er på tre kroner timen, men de ansatte opplever at mellom 14 og 19 prosent av inntektene holdes tilbake.

Bot for å løfte hodet

En vanlig arbeidsuke er 81 timer med 34 timer tungen overtid.

- Det er hele 318 prosent over Kinas lovlige grense for overtid, og da snakker jeg om lovlig overtid, sier direktør i den amerikanske organisasjonen The National Labor Comittee, Charles Kernaghan, til Aftenpoten.

Organisasjonen har sammen med flere andre dokumentert elendige arbeidsvilkår på fabrikken. Via smuglede kontrakter, dokumenter og bilder, har rapporten «High-tech Misery in China» blitt stablet på beina. Her beskrives en ledelse som følger sine ansatte hvert sekund, og som gir bøter for alt fra å gå på gresset på vei til jobb til å løfte hodet mens de jobber.

På inspeksjon

Lenovos Adrian Horne bekrefter overfor Aftenpoten at tastaturer kommer fra Meitai-fabrikken, riktignok via en underleverandør. Han mener rapporten er opprørende, og sier selskapet nå gransker saken. Det samme sier Microsoft, som også har Meitei-prodkuter via en underleverandør. Også HP og IBM bekrefter at de gransker saken.

Alle de fire er med i organisasjonen Electric Industry Citizen Coalition, en vaktbikkjeorganisasjon overfor leverandører til elektronikkbransjen. Organisasjonen skal inspisere Meiti i slutten av februar.

IT-Karriere