Skaperen av strekkoden er død

Skaperen av strekkoden er død

Strekkoden ble oppfunnet for mer enn 60 år siden, og nå har en av skaperne, Norman Joseph Woodland, gikk bort, 91 år gammel.

I 1949 lagde ingeniøren Norman Jospeph Woodland noen linjer i sanden og innså plutselig hvordan streker med ulik tykkelse kunne tilsvare morsekoden. Dette skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Sammen med kollegaen Bernard Silver, utviklet han kort tid etter et system som kunne brukes for å kode informasjon på emballasje. De fikk patent for teknologien i 1952, og brukte et sirkulært mønster som skulle være lett å lese fra alle vinkler.

Denne teknologien var krevende for sin tid, og enheten brukt til å lese av koden var stor, da den trengte en lyskilde på 500 watt og et spesielt komponent som brukes i film-projektorer. Patentet ble til slutt solgt til Philco for 15.000 dollar.

Først på 1970-tallet ble det systemet som vi er kjent med i dag, innført, mye takket være fremskritt gjort innen laser-og- mikroprosessorteknologi. Den firkantede strekkoden som brukes i dag ble designet av George J. Laurer fra IBM, hvor også Norman Jospeh Woodland jobbet mellom 1951 og 1987.

Det aller første strekkode-merket som ble skannet og kjøpt, skal ha vært på en Juicy Fruit-tyggegummipakke, 26 juni, 1974.

Les om:

IT-Karriere