Slik får du en billigere julehandel

Slik får du en billigere julehandel

Unngå moms, toll og trøbbel etter årets store netthandel.

Mange begynner julehandelen i disse dager, og mange går på nettet for å unngå overfylte kjøpesentre og kalde handle gater.

- Og hver jul kontakter mange Forbrukerrådet etter å ha opplevd å få en høy regning for avgifter og fortolling av varer når de har gjort kjøp fra nettbutikker i utlandet, eller må betale avgifter for å få hentet ut gaver fra en tante i Amerika, forteller forbrukerservice-direktør Ingeborg Flønes i Forbrukerrrådet i en pressemelding.

Moms

Det skal ikke mye til før du må betale moms på varer fra utlandet. Koster pakken mer enn 200 kroner uten frakt, må du ut med 25 prosent til staten i tillegg til prisen. Med mindre du kjøper bøker, som er momsfrie.

Skal du kjøpe flere varer fra samme nettbutikk, og noen av disse koster mindre enn 200-lappen, kan du sende disse i egne pakker. Om du sender alt i samme pakke, må du betale moms på hele summen.

Varer under 200 kroner er også tollfrie. Alle varer over denne prisen krever fortolling, men som regel slipper man unna selve tollen. Unntaket er blant annet klær og tekstiler, hvor man må ut med toll i tillegg til moms om varen koster over 200 kroner.

Toll

Selv om man ofte slipper toll, koster selve fortollingen. Med mindre man gjør det selv. Varer mellom 200 og 1000 kroner kan man selv fortolle, og man slipper fortollingsgebyret fra fraktselskapet. Det hele skal være rimelig enkelt på Tollvesenets hjemmesider. Har du ikke fått beskjed om at du kan stå for fortollingen selv, kan du klage til selskapet som leverer varen, skriver Forbrukerrådet.

Når det gjelder gaver fra utlandet, trenger man ikke betale toll på noe under 1000 kroner. Ved verdier over dette må den som sender gaven opplyse om gavens verdi. Samme gjelder om du tar med deg gaver ut av landet.

Andre tips

Også Forbrukerombudet har noen tips til en sikker julehandel på nettet.

  • Vær ute i god tid og sjekk leveringstiden, så unngår du at julegaven til mor kommer en gang på nyåret.
  • Forsikre deg om at angrefristen er på plass, som regel skal man ha minst 14 dagers angrerett. Sjekk også angreretten.
  • Betal med bankkort, ikke overfør penger direkte. Da står du sterkere om noe går galt, og du trenger pengene tilbake.
  • Sjekk nettbutikkens seriøsitet. Søk etter brukererfaringer, og sjekk at nettbutikken har ordentlig kontaktinformasjon.
  • Gå nøye gjennom bestillingen for å sjekke at alt er som det skal, og du har fått oppgitt fraktkostnader, før du trykker "send".
IT-Karriere