Slik er it-jobbene i 2015

Slik er it-jobbene i 2015

Se hva Elan It mener du må lære deg for å henge med.

It-ferdigheter er sentralt når man vil ha en god jobb. Det vil være enda mer sant i fremtiden.

It-bransjen ser en mangel på gode it-hoder. Samtidig vet vi at innen 2015 vil rundt 90 prosent av jobbene innen samtlige sektorer kreve it-ferdigheter.

Hvordan bør morgendagens it-studenter velge om de vil ende opp som jobbmarkedets fremtidige vinnere? 15. april er søknadsfristen for norske studiesteder, og it-bemanningsselskapet Elan It har laget en list eover punkter man bør tenke på.

- It er et trygt fagvalg, og det kommer totalt sett til å være mangel på it-arbeidskraft i fremtiden. Samtidig er dette en sammensatt bransje, der kompetansebehovet er i stadig endring. Vinnerne på it-arbeidsmarkedet i 2015 vil være de som satser på drift, virtualisering, programmeringsfag som Java, .NET eller programmering for mobile enheter, spår Gudrun Jebsen, norgessjef Elan It, i en pressemnelding.

Tipsene for fremtiden

- Næringslivet vil i stor grad være preget av leveranser der bruk av it er det som gjør forskjellen, og ha kunnskap og kompetanse som hjelper kundene og finne forskjellene vil være svært attraktiv, og det gjelder i alle fag og disipliner. Kunnskap om it vil være den viktigste faktoren for å lykkes i alle markeder i tiden fremover, sier Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling, Ikt-Norge.

Her er noen tips til de som vil lykkes i fremtiden:

  • Kombinasjonen it og økonomi er en god ide
  • Drømmer du om en jobb som programmerer? Ikke alle jobbene kommer til å bli outsourcet til India og Baltikum. .Net/Java-utviklerjobber vil fremdeles være aktuelle også her hjemme i mange år fremover.
  • Den første kommersielle tekstmeldingen ble sendt i 1992 – i dag overstiger antallet tekstmeldinger som sendes og mottas hver dag det totale antall mennesker på jorda. Gartner spår at innen 2013 vil mobiltelefoner være viktigere enn pc-en for web-tilgang, og utvikling for mobile enheter vil være en het potet
  • Når flere og flere nettverk virtualiseres og tjenester flytter ut i nettskyen, må også noen drifte disse tjenestene. Kunnskap om drift, Itil og prosess/metodekunnskaper vil dermed også bli stadig viktigere.

Skaff deg tilleggkompetanse

- Vi ser blant annet at studenter fra driftslinja er veldig attraktive. Mens etterspørselen etter ingeniører kan være utsatt for større svingninger, vil det alltid være behov drifting av datasystemer. Mange av våre studenter får godt betalte jobber etter endt Bachelor, og mange går videre til å bli ledere – også uten mastergrad på toppen, sier Stein Meisingseth, høgskolelektor ved Hist, i pressemeldingen.

Også for deg som ønsker deg ut i en ren utviklerstilling, er det lurt å tenke tilleggskompetanse, ifølge Elan It. Kombiner teknisk fagkunnskap med forretningsforståelse, og vis at du forstår omgivelsene som bedriften opererer i. Lær deg prosjektstyring og sørg for at engelsken din, it-bransjens stammespråk, er blankpolert både muntlig og skriftlig.

- Lær deg noe annet enn bare it. De som kombinerer it-faglig dyktighet med forretningsforståelse, prosjektlederkompetanse og gjerne mer enn ett fremmedspråk, vil vinne fremtidens drømmejobber, sier Gudrun Jebsen.

Les om:

IT-Karriere