Slik er Microsofts førstedame

Slik er Microsofts førstedame

Hege Skryseth mener Microsoft er mer opptatt av kundene enn før.

Det er bra temperatur og stemning i Microsofts lokaler på Lysaker. Det skyldes ikke bare problemer med ventilasjonsanlegget, men også lanseringen en uke tidligere av Kinect, et underholdningsprodukt som er skrekken til sofagriser. Den nye kamerabaserte utvidelsen av Xbox-en leverer spill der vi må bevege oss. Dans, boksing, bowling og bordtennis. Alt uten å røre en mus eller annen styringsenhet.

Selvsagt har selskapet et eget rom hvor alle kan prøve det nye leketøyet. Der blir Computerworlds utsendte utfordret av Microsoft Norges toppsjef, Hege Skryseth, på en kamp før selve intervjuet.

Bordtennisspillet viser seg litt døvt, det trenger mer trening for å gjøre det spennende. Men med virtuell bowling blir det mer trøkk. Kampen blir jevn, og utfallet avhengig av små marginer. Til slutt kan bare en "strike" i siste kast redde journalisten fra ydmykelsen av å tape for intervjuobjektet (resultatet forblir hemmelig).

- Hjemme danser jeg til Lady Gagas versjon av dansespillet. Endelig et dataspill hvor jeg er flinkere enn mine sønner, sier Skryseth.

Kunsten å delegere

Hege Skryseth er ikke bare en av de fremste kvinneprofiler i den norske it-bransjen, hun er også tobarnsmor og har vært aktiv i en rekke politiske utvalg for å fremme teknologiens bidrag til samfunnet, blant annet for de tidligere ministerene Morten Meyer og Heidi Grande Røys. Hun var bare 42 år da hun erobret en av de tyngste it-jobbene i Norge, sjefsstolen i Microsoft. Er hun en katt med ni liv?

- Jeg har alltid vært streng med meg selv. Jeg spiser alltid med familien min, med mindre jeg er på reise eller det er noe spesielt. Det å være hjemme til middag er viktig. Jeg kan heller koble meg på igjen senere på kvelden, sier hun.

Ifølge Skryseth er disiplin en egenskap som bidrar til at man unngår å bli kvelt av tidsklemma. Det henger også sammen med kunsten å delegere. Og for å få det til må man ha en godt team rundt seg. Og har man de riktige mennesker på arbeidsplassen, er det morsomt å jobbe.

- Av og til sitter man med følelsen av at man ikke helt strekker til. Man må finne sin egen balanse. Det handler mye om erfaring. Jeg har nå vært i toppstillinger i 13-14 år.

Mulighet til fordypning

I 2004 forlot Skryseth Microsoft. Hun hadde jobbet i selskapet i 12 år og hadde rukket å bli leder for storkundeavdelingen. Men hun ønsket seg noe annet og ble toppleder i Geodata. Det var ikke et trygt karrierevalg. I 2004 var kartdata ikke et opplagt suksessområde, og selskapet var nisjepreget med spesialiserte tjenester for oljebransjen og nettforvaltning.

- Det var en fagnær bransje, og jeg synes det var en spennende mulighet å fordype meg mer i fag. Jeg kunne jobbe tett med kundene og lede et selskap i en tidlig fase. Selskapet har hatt en god utvikling i de årene jeg jobbet der.

Tilgjengeliggjøring av offentlige data er fortsatt et område som engasjerer henne. Rapporter viser at bare i Norge ligger det urealisert verdiskapning på rundt 14 milliarder kroner i offentlige data.

Til gamle trakter

Likevel valgte hun å forlate det upløyde terrenget og vende tilbake til det trygge fanget til verdens største programvareselskap. Det var like uventet for Skryseth som for mange andre. En bekjent ringte henne med beskjeden om at han hadde "en spennende mulighet".

- Da jeg kom på møtet ble jeg briefet om at det handlet om en toppsjefstillingen i Microsoft. Det var overraskende, det var ikke noe jeg hadde tenkt på.

Så var det tilbake til gamle traktene.

- Jeg opplevde det ikke som å gå tilbake. Det var i hvert fall ikke noe bevisst planlegging fra min side å gjøre erfaring et annet sted for så komme til Microsoft igjen. Jeg er ikke veldig opptatt av karriereplanlegging. Det handler mer om å takke ja til morsomme prosjekter, sier Skryseth.

Hun traff mange gamle kolleger, men Microsoft hadde endret seg i løpet av de fem årene.

- Jeg følte at Microsoft var mer opptatt av kundene. Selskapet har alltid vært opptatt av hurtig vekst. Det var en hyggelig velkomst tilbake.

Skryseth overgang fra Geodata var også fra et ungt selskap i et nytt marked til en av it-bransjens dinosaurer, som i grunn bare er et salgskontor i Norge.

- Et salgskontor? Nei, slik føles det ikke. I ledelsen kan vi bestemme mye selv. Men Microsoft Norge er ikke et utviklingskontor.

Hva synes Skryseth om Steve Ballmer, og hvorfor heter neste avsnitt "Gøy med spagat"? Les mer på neste side!

Les om:

IT-Karriere