Slik overlever du krisen

Slik overlever du krisen

Finanskrisen rammer it-budsjettene, men Gartner er optimister på it-sjefens vegne. Les analysebyråets råd.

- It-verdenen og økonomien vokser i forskjellig tempo. Vi har spurt tusen it-sjefer, og de fleste av dere sier at dere har det like travelt som noen gang før, sier Gartner-direktør Gene Hall i sin velkomsttale under Gartner Symposium tirsdag, før han gir ordet til et knippe av sine undersjefer.

Førstemann ut er forskningssjef Peter Sondergaard, som fra starten levner liten tvil om at det er finanskrise som er temaet i morgentimene.

- Høres ikke dette kjent ut? Har vi ikke vært her før?, spør han, før han minner om 2001.

- Men forskjellen mellom da og nå, er at nå er bedriftene avhengig av it.

Null til 2,3

Sondargaard mener det direktører nå ønsker, er smidig lederskap og kostnadskontroll. For det er lite som tyder på at ting vil bedre seg i løpet av de neste 12 månedene, ifølge ham. Antakelig vil budsjettet ditt neste år vokse alt fra null til 2,3 prosent, men det verste scenarioet Gartner ser for seg, er at budsjettet havner 2,5 prosent på den negative siden.

- Men mest trolig vil det altså vokse mellom null og 2,3 prosent. Hvorfor? Fordi det er integrert i bedriften, det blir for eksempel ikke mulig å fakturere kunder uten it. Dermed er det vanskelig å kutte i budsjettet.

Så hva anbefaler rådgiverne i Gartner, bortsett fra å lage to budsjettalternativer slik selskapet foreslo allerede for et år siden? Sondergaard har følgende forslag.

1. Anta at budsjettet vokser null til tre prosent.

2. Gjør om ditt forvaltningsteam til et kostnadsbesparelsesteam, uten å kutte det mest nødvendige.

3. Hvor skummelt det enn høres ut, tenk som en direktør.

Fokusområder

Han mener ellers man også må anta at selve markedsveksten innen it vil dempes, i Vest-Europas worst case scenario helt ned til -0,8 prosent.

- Er det forferdelig? Kanskje. Men det er ikke umulig, sier han, og forteller at man må se muligheter i stedet for problemer. Han har en liste over åtte områder folk vil fokusere på nå.

- Dere har ikke råd til å miste fokus på disse områdene, sier Sondergaard.

Han mener it-folket må se mot de nye web-trendene som mashups, virtualisering og sosiale nettverk.

- Dere må innovere dere ut av krisen, sier han, før han avslutter med følgende oppfordring til den fulle foredragssalen:

- Profesjonelle it-folk må være forberedt på å håndtere kutt og å klare seg med mindre. Når dere kommer tilbake til kontoret mandag må dere ta noen grep, sier han.

- Glasset er alltid halvfullt.

Fremover

Optimismetankegangen fortsetter når undersjef Stephen Prentice overtar scenen.

- For å si som datteren min pleier å si: "Deal with it!" Vi er alle involvert i dette sammen, og det blir en hard vinter, sier han.

Han mener det er på tide å bevege seg fremover.

- Verden har endret seg, men it er fremdeles i hjertet til forretningen, derfor er også dere hjertet til forretningen. It er essensielt, så da er du det også, sier Prentice.

Han mener if-folk nå må åpne øynene.

- Brukerne endrer seg og tar i bruk nye teknologier, og det må du også, sier han, før analysesjef Susan Landry spaserer ut på scenen.

Potetgullprinter

Hun flytter fokuset tilbake til innovasjon.

- Gode leder vil innse at dette ikke er tiden for å skru av kreativiteten, men for det motsatte. Nødvendighet er opphavet til all innovasjon. Historien har vist at dette er sant. Etter bankkrisen i 1980 kom bankene ut sterkere og mer kunnskapsrike, og ting som minibanken dukket opp, sier hun.

- It-folk er fanget mellom dagens og gårsdagens budsjett. Dagens og gårsdagens forretning. Dagens og gårsdagens teknologi. Dagens og gårsdagens folk. Hva er veien fremover? Innovasjon. Men hvordan få innovasjon når alle gjemmer seg under radaren? Vi må kultivere innovasjon. Vise det for bedriften og kundene. Når forbrukere ikke finner alt de vil ha i samme nettbutikk, smeller de sammen sin egen.

Hun mener man må snu om på innovasjonsbegrepet, og argumenterer for åpenhet. Landry viser til et potetgulleksempel:

- Jeg elsker Pringles, flotte for piknik. En gang hadde selskapet en idé om å putte bilder på flakene, men de visste ikke hvor de skulle få tak i spisbart blekk. De valgte å sende ut utfordringen, og kom på den måten over et lite bakeri i Italia som hadde en printer med spiselig blekk, sier hun, før hun oppsummerer poenget sitt:

- Vi it-ledere trenger å få opp kreativiteten. Dette kan vi gjøre ved å endre innovasjonskulturen, øke deltakelsen og finne oppfinnelsene.

- Stopp blødningen før du bandasjerer bruddet

Helt til slutt, etter at Andy Kyte og Brian Gammage hadde pratet om oppgradering av programvare og infrastruktur, entret direktør i analyse-avdelingen, Richard Hunter, scenen.

- Tiden som kommer blir en utfordring. Men overlever du de kommende årene vil bedriften din være smartere, sterkere og mer effektiv. Dette er ikke forbigående krise, spillet har endret seg. Hvor skal man starte? spør han.

- Hvis armen din er brukket og blør, hvor starter du? Du fikser blødningen, så tar du deg av den brukte armen. Det er ikke at den er mindre viktig, den er bare mindre akutt, sier han.

- Det handler om utfallet for bedriften og ytelsen til bedriften. Spør hva som skjer hvis bedriftsprosesser oppgraderes eller nedgraderes. Bestem hva som må holdes åpent, ikke bare hva som må kuttes. Det er slik vi stopper blødningen.

- Sørg for at bedriften ser verdien du leverer, råder han.

GODE RÅD: Forskningssjef Peter Sondergaard har mange råd til it-sjefene i krisetider. (Foto: Leif Kirknes)

Dernest entrer Sondergaard scenen igjen.

- Det er ok å være redd, men vær varsom. Frykt overkjører våre rasjonelle tanker. Hva vi bestemmer nå og i de kommende ukene vil definere fremtiden vår, sier han

- Ta grep nå. Mange hus er rotete, men rydd rommet ditt, sier Hunter.

- Spør hvorfor du trenger det, hva det koster, og om det kan gjøres for mindre, sier Sondergaard.

- Hjelp til med å rydde huset, sier Hunter.

- Still spørsmål til alt du kjøper, sier Sondergaard.

- Beskytt folkene dine, sier Hunter.

- Revurder budsjettene dine. Vær klar for det verste, sier Sondergaard.

- Vi vet ikke med sikkerhets fra de neste årene vil bringe. Planlegg for flere fremtider, sier Hunter.

- Dette er tid for mot, avslutter Sondergaard.

IT-Karriere