Sliter med å få tak i norske utviklere

Sliter med å få tak i norske utviklere

Fronter har måttet snu seg mot utlandet for å få fatt på kompetent arbeidskraft.

- Som sikkert de fleste innen bransjen finner vi det vanskelig å få tak i arbeidskraft. Særlig utviklere, men også arkitekter, sier Ivar Holm, utviklingsdirektør i Fronter.

Selskapet ansetter for tiden, men sliter med å finne norsk arbeidskompetanse.

- Vår teknologi kjører LAMP (Linux, Apache, Mysql og Php). Det miljøet er ikke så stort, og det gjør det ekstra utfordrende. Det er en del som kan Php, men ikek så mange som er utdannet. Er du en flink utvikler, er det lett å lære et nytt språk, og vi har ansatt flere folk som ikke kan Php fra før. Men da må du ha lyst til å lære det, og .Net- og Java-utviklere vil gjerne jobbe med .Net og Java.

For selskapet ble løsningen en engelskspråklig stillingsannonse på Finn. Med den på plass fikk de mange søkere fra utlandet, særlig fra Sør-Europa, men også fra land som Kina.

- I det siste har vi funnet nye kandidater fra land som Spania og Portugal. Det har muligens noe med den økonomiske situasjonen landene er i, sier han.

Kobling

Selskapet observerer at de fleste av de utenlandske søkerne fra før har en form for link til landet, enten stor eller liten. Det kan eksempelvis være et bekjentskap, en venn eller en kjæreste.

- Vi ansatte en fra Portugal som spurte sine bekjentskaper om de trengte jobb. Da fikk vi inn en ansatt til. Men han var allerede i Norge for å gjennomføre doktorgrad, sier Holm.

Et annet eksempel er spanske Christina Menduinya, som i senere tid er ansatt som utvikler hos Fronter. Også her var det en kobling mot Norge som gjorde utsalget.

- Kjæresten min jobber her, og dermed var det en veldig interessant å få jobbe her selv, sier Menduinya, som tidligere har jobbet i tilsvarende stilling i et markedsføringsselskap og på et universitet i Spania.

- Jeg planlegger å bli her. Jeg vet ikke hvor lenge, men i alle fall en god stund. Jeg er komfortabel her, men ser ikke helt frem til vinteren, sier hun.

Selskapet har også prøvd å få inn ansatte for Sverige, og til en viss grad fått til det.

- Vi har hatt en del svensker her, men de flytter gjerne tilbake til Sverige etter en stund og fortsetter å jobbe for oss derfra. Vi har en avdeling i Sverige også, og sliter også der med å få tak i folk.

Skype-intervju

Etter å ha sett på CV-en til kandidatene, foretar Fronter intervjuer via Skype. De som går gjennom der, kommer til Norge. Og så langt har alle som har kommet til Norge fått jobb.

- Det er lettest med de som kommer fra innenfor EU, da er det lettere for oss med oppholdstillatelse. Vi har også noen fra Kina, men de hadde studert her allerede, sier Holm.

Han understreker at det ikke bare er gullutviklere i søkebunken.

- Vi får mye rare søknader også.

- Og Finn er altså stedet for å finne folk?

- Vi har prøvd å legge ut stillingsannonser andre steder også, men stort sett er via på Finn de ansatte blir funnet. Det skyldes nok at kandidatene får tips om den engelske stillingsannonsen fra sine norske bekjentskaper. Kanskje det er derfor vi finner mange som har kjæreste i Norge, uten at kjæresten nødvendigvis er norsk selv.

- Har dere vurdert outsourcing/offshoring/nearshoring?

- Vi har en avdeling i Sri Lanka. Vi er eid av Pearson-gruppen, og det er også avdelingen i Sri Lanka, så vi prøver å definere dem som våre egne ansatte. Kostnad har spilt inn, men det er også lettere å folk som er flinke på utvikling og test der.

Les om:

IT-Karriere