- Snart krise i Norge

- Snart krise i Norge

Analytiker Andy Kyte mener den globale bemanningskrisen snart kommer til Norge, og ber norske it-bedrifter forberede seg.

Visepresident Andy Kyte i it-analyseselskapet Gartner regnes for å være en spåmann som ofte treffer blink. Da han i forrige uke besøkte Norge, kom han med en skremmende spådom mange håper ikke treffer blinken i det hele tatt.

- Vi har en global kompetansekrise, slår Kyte fast, der han sitter i Gartners lokaler på Oslos beste vestkant.

- Det er vanskelig å skaffe gode it-folk, og vi har bare sett begynnelsen. Snart kommer det hele til Norge.

- Rømmer til USA

Årsakene til det Kyte kaller en "global it-kompetansekrise" er mange. For det første er mange it-folk på vei ut av arbeidslivet. De såkalte babyboomerne, resultatet av en fruktbar etterkrigstid, begynner å pensjonere seg, og it-bransjen mister dermed mye kompetanse.

LES OGSÅ: It-bransjen større enn antatt

Samtidig som disse forsvinner, er det akkurat nå stor etterspørsel etter it-kompetanse rundt om i verden. Bedrifters it-utstyr og programvare begynner å bli utdatert, og Kyte forteller at mange er i gang med store endringer i it-porteføljen.

- Da trenger man folk, og når man samtidig har en nedgang i antall arbeidere, får man en krise, konkluderer analytikeren.

Ifølge Gartner har denne krisen rammet hele verden. Men Kyte, som besøker Norge flere ganger i året, synes landet vårt i stor grad har sluppet unna.

- Jeg tror dere har vært isolert, for vi ser ikke de store endringene i pris her som vi gjør andre steder, forteller han.

I enkelte land har prisen på it-tjenester steget med 17 prosent, ettersom markedet har endret seg. Lønningene til flere arbeidsgrupper innen it har samtidig steget, og akkurat dette kan skape problemer for vårt lille land.

LES OGSÅ: Vil ha folk uten hjemmelengsel

- Norge er et veldig fint land å bo i, så folk har ikke søkt seg til andre jobber utenlands. Men når lønnsforskjellene øker, noe de vil, vil vi se at nordmenn heller får seg jobber i USA. Og da vil krisen ramme også her, tror Kyte.

- Bølgen vil slå inn over Norge i løpet av neste år, og folk bør forbrede seg.

Myndighetenes hjelp

I oktober i fjor skrev Computerworld om IKT-Norge som skulle arrangere et møte mellom norske og utenlandske bedrifter. Tanken var å hjelpe folk med rekrutteringsproblemer, men ingen kom, og det hele ble avlyst. Men om vi ikke sliter ennå, mener altså Kyte at vi snart vil gjøre det.

LES OGSÅ: Ingen interesse for it-kompetanse

Kyte har noen tips til de som vil være føre var.

For det første bør man invistere i en langsiktig strategiplan, mener han. Kyte forteller om mange som er helt uten slike langsiktige planer, og advarer om at det kan straffe seg. Han mener man bør tenke over hva man trenger av kompetanse, og hvordan man vil skaffe det.

- For det første må man bli flinke til å holde på arbeiderne sine, mener Gartner-presidenten.

John Christian Hanssen, klubbleder for El&it i Ergogroup, sa tidligere i høst at han så på it-folk som lite lojale i forhold til arbeidsgiver. Dette må endres, mener Kyte. Han sier også at man bør finne ut av hvilke tjenester man kan bruke tredjeparter for å hanke inn. Den stadig økende outsourcingen i it-bransjen er et resultat av krisen, tror Kyte, og oppfordrer norske bedrifter til å vurdere slike spørsmål grundig.

LES OGSÅ: It-folk lite lojale

- Hva med myndighetene, burde de også engasjere seg i saken?

- De har et ansvar for rekruttering. Problemet er at rekruttering gjennom utdanning tar seks til ti år, og krisen, den er nå, sier Kyte.

- Bedrifter må derfor få folk fra hele verden, og myndighetene må være fleksible med å la folk slippe inn til landet.

- Skyen er redningen

- Hvor lenge tror du krisen vil vare?

- Vi vil ha lite folk i fem til seks år, minst, sukker analytikeren.

Men det er ikke bare outsourcing og rekruttering som er svaret. Kyte har stor tro på leveranse av programvare som en tjeneste; "Software as a service". Ved å kjøpe slikt i stedet for å drifte systemene selv, sparer bedrifter mange arbeidsplasser.

LES OGSÅ: Outsourcing truer sikkerheten

- Skybaserte tjenester er en direkte reaksjon på bemanningskrisen. Dette er ikke outsourcing. Man flytter ikke arbeidsplasser direkte, men flytter heller programvaren, sier Kyte.

Det siste håpet Kyte nevner, er noe man ikke akkurat pleier å se på som en god ting: Verdens finansielle krise.

- Store bedrifter går konkurs, sier amerikaneren, før han fortsetter uten å blunke.

- Tenk på alle de hundre som dermed blir arbeidsløse. Her har vi en kjempemulighet for rekruttering!

Les om:

IT-Karriere