Søkes: nysgjerrigper med loddebolt

Kreativitet, lek og innovasjon er høyt på ønskelisten når Erlend Schei i Finn Labs jakter på ny medarbeider.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er første gangen jeg ansetter noen for meg selv, begynner Erlend Schei, leder i Finn Innovasjonslab.

Vi møter Schei, også kjent under internett-aliaset "nerdegutt" i Finns lokaler i Oslo. Finn Innovasjonslab har eksistert i fem år, og har blant annet satt mobilsatsing på dagsordenen i Finn.

Labbens forrige prosjekt som begynte med nysgjerrig lek med mobiltelefoner og apps, endte som egne avdelinger for mobilutvikling i selskapet.

Nå skal labben rebootes som Finn Innovasjonslab 2.0, med nytt mandat, frie tøyler og ingen annen plan enn å utforske og leke med ny og spennende teknologi.

- Vi har fått helt frie tøyler, og jeg vet ikke engang helt sikkert hvor vi plasseres i organisasjonen, forteller den entusiastiske lab-sjefen.

Kreativitet og lek

Finn Innovasjonsab 2.0 skal ikke sitte og kaste bort tiden på Powerpoint-presentasjoner og rapporter. I stedet skal de leke, ha det gøy og teste forskjellige muligheter som teknologien kan tilby. Schei mener det er viktig å bevare leken og ikke ha for stramme rammer for å kunne være kreativ og få så mye som mulig ut av alle mulighetene.

- Jeg baker inn mye lekenhet og inspirasjon. Noe av poenget er jo at vi skal kunne tenke litt fritt. Vi kan leke oss med ting som vi ser ikke kan bli en del av den ferdige tjenesten, sier Schei.

Å ha friheten til å være på hugget betyr også at labben gjerne er tidlig ute med å koble sammen ny fysisk teknologi med Finn-data og lager ett eller annet gøy som blinker, og som er litt visuelt. Det kommer virksomheten til gode.

- Da vi så mobilbølgen komme, og ikke greide å selge det inn, så tok vi saken i egne hender. Og nå er det blitt en stor greie, med to egne avdelinger, forteller Schei.

En årsak til Labs 2.0 er nettopp mobilbølgen for mobilutviklerne hans, og Schei ble sittende igjen alene. Men det er ingen grunn til å være trist, tvert om. Nå har han sjansen til å revurdere hva Finn Labs skulle være.

- Vi kommer til å være to stykker fra dag èn. Det gjør det jo litt vanskelig å levere annet enn prototyper, men det er jo over ett hundre utviklere her på huset.

- Vi skal sette våre egne mål, som kanskje er litt mer hårete enn hva Finn ville satt for oss. Vi skal ta'n helt ut, og styre unna roadmaps og slikt, legger han til, og smiler.

Schei er heller ikke, i god teknolog-ånd, ikke spesielt glad i lange møter og strenge rammer. Det hemmer kreativiteten.

Frihet for kreativitet har tydeligvis fungert veldig bra. Det som ble laget på Finn Labs er overlevert og videreutvikles i egne avdelinger, og er blitt en del av kulturen.

- Den største delen av Finn Labs var brandingen, det var et vindu mot en for mange ukjent verden, og vi delte tall og informasjon som det kanskje ikke var så lett for andre å få tak i, sier Schei.

- Det var kanskje den største gevinsten, legger han til.

Den tradisjonen vil Schei videreføre i Lab 2.0. Og da trenger han en ny kollega. To kloke hoder leker tross alt bedre enn ett.

Student med loddebolt

Stillingsannonsen for ny medarbeider i Finn Innovasjonslab 2.0 har tittelen "Finn labs søker fremtidsutvikler". Det er slett ikke bare hubris, luft og tomme ord.

Å tørre å utfordre og spå fremtiden, se trender og utforske muligheter med ny teknologi, både fysisk og med programvare, er viktig for å bidra til å skape en fremtidsrettet og suksessrik virksomhet i Finn. Når slike muligheter kombineres med tøylefri kreativitet, kan resultatet bli eventyrisk.

- For Finn Labs skal det være et mål at det skal være litt vondt for organisasjonen. VI må få litt kjeft, og det bør ikke gå mer enn seks måneder mellom hver gang, sier Schei med glimt i øyet.

Han er ivrig etter å komme i gang, og forteller entusiastisk om planene. Jo før han finner drømmekollegaen, jo bedre. Men det er ikke noe stress, og han skal bruke den tiden som er nødvendig for å finne den rette.

Han har flere ønsker og tanker om hvem han kunne tenke seg å dele Innovasjonslab-en med.

- Stillingen vil jo formes av personen som kommer inn, og det er viktig å bruke tid på rekruttering. Vi har jo en skikk her hos oss at vi skal ansette folk som er flinkere enn oss. Det er viktig å tenke på hva denne personen kan dra inn som jeg ikke klarer, sier Schei.

Han har vurdert å søke etter noen som ikke kan kode, for å få andre syn og perspektiver på ting. Men på den annen side vil Schei gjerne kode litt mer selv, og da er det fint med noen som kan trekke med på laget, og komme med innspill.

Det spiller heller ingen rolle om kandidaten har lang erfaring i bransjen eller kommer rett fra skolebenken. På mange måter kan det være fint å få inn noen som ikke er alt for formet av tidligere erfaring, og som kan gå løs på utfordringer med ferskt blikk.

- Noen av de beste folka våre kommer jo rett fra skolebenken. De har gjerne ikke erfaring med hvordan kode fungerer i store systemer, men de løser ofte problemer kjapt, påpeker Schei, og oppfordrer også flere jenter til å søke.

Schei er veldig glad i å skape buzz, og skrev lønna i annonsen selv om kollegene kanskje rynket litt på nesa av det. Litt av årsaken er nettopp for å tiltrekke bransjeferske folk.

- Jeg hadde fått budsjettet, og gikk "all in". Jeg vil jo gjerne ha unge folk, og mange av dem synes kanskje lønnsdiskusjoner er vanskelige. Nå slipper vi det, sier Schei.

Han kunne også gjerne tenke seg noen som vet hvordan man bruker en loddebolt, og kan hacke litt maskinvare. Det på tross av at Finn nok ikke kommer til å slippe produkter som må loddes. Men han synes det høres gøy ut, og det er viktig i Finn Labs 2.0.

- Det er mye jeg kunne gjort med en loddebolt, om jeg kunne, sier Schei og smiler drømmende med tanke på spennende duppeditter som kan skapes med loddebolt, chips og silikon.

Fremtiden skjuler mange spennende utfordringer og muligheter for Finn Innovasjonslab 2.0, og Schei er klar som et egg til å komme skikkelig i gang. Den nye labben, tumleplass for kreativitet og innovasjon, er en viktig del av virksomheten som er Finn.no.

- Vi har evnen til å snu oss raskt, både etter nye muligheter som dukker opp og fordi vi bare har lyst. Det er kanskje vår største styrke og utfordring, å bevare en rask kultur, avslutter Scheie.

Søknadsfristen til hackerens drømmejobb er satt til 17. mai 2013, og annonsen finner du selvsagt på Finn.no.

Se video: En hjemmesnekra film om en ganske alminnelig dag hos Finn.no

En ganske alminnelig dag hos FINN.no from FINN labs on Vimeo.