Spillsalget stuper i statene

Spillsalget stuper i statene

Til og med spillerne svikter i krisen, og industrien opplever rekordfall.

Tv- og pc-spill-markedet har hittil ikke klaget like høyt over finanskrisen som andre it-sektorer. Mange mener spill tvert om kan gjøre det bedre under harde tider, når folk gjerne vil drømme seg bort blant prinsesser og monstre.

På nyåret ble det klart at det globale spillsalget for første gang er større enn filmsalget på DVD og Blu-ray.

Men nå er også denne it-sektoren rammet av nedgangstidene. Salget av spill økte i løpet av den første delen av finanskrisen, men de siste fire månedene har altså pilene pekt nedover.

Det vi ser nå, er den største nedgangen industrien har opplevd på ni år.

Milliard-industri

- Første halvdelen av året har vært tøft, mye på grunn av sammenlikningen med det gode året vi hadde i fjor, forteller spillanalytiker Anita Frazier i NPD Group.

- Og et så stort fall vil føre til smerte og refleksjon i industrien.

Det amerikanske spillmarkedet var i juni verdt 1,2 milliarder dollar. En svimlende sum, men det er 31 prosent mindre enn samme periode i fjor.

Selve spillene står nå for 625,8 millioner, mens spillmaskinvare står for 382,6 millioner dollar. Det er sistnevnte, altså salg av spillkonsoller som Microsofts Xbox 360, som har dalt mest.

Trenger tilbud

- Det er først nå man ser økonomien gå ut over salgstallene, sier Frazier.

Hun tror spillerne verden over nå er mer avhengig av store, populære titler før de åpner lommeboka. Eventuelt også priskutt.

Det spås blant annet at Playstation 3 skal senke prisen. Sony tar over 3.000 kroner for denne monstermaskinen i Norge i dag.

- Spillene vi har sett i år har kanskje ikke vært like bra som i fjor heller, avslutter analytikeren.