Store krav til kunnskap

Store krav til kunnskap

FAGTANKEN: En klar trend vi observerer er at uttrykksfulle programmeringsspråk er mer i vinden enn noen sinne.

De to dagene JavaZone pågår stopper it-Norge nærmest opp. Det er inspirerende for oss som arrangører å se bransjen samle seg og investere i sine ansatte! Årets JavaZone-program dekker derfor både aktuelle utfordringer, erfaringer og teknologier og fokuserer på å ruste oss opp for morgendagens utfordringer.

Etter mange års stillstand i Java-språket, har endelig Java 7 blitt sluppet. De helt store forbedringene har latt seg vente, men i det minste har Oracle vist litt handlekraft og vilje med denne versjonen av Java. Det er ellers sett lite spennende med Java 7 språkmessig: litt sukker, og noen mindre forbedringer for ressurshåndtering, men fortsatt ingen lambda. Oracle gjør det samtidig klart at Java 7 er en vedlikeholdsversjon, og det er Java 8 som er neste nyskapende Java-versjon.

Om Java-språket har stått stille, har heldigvis Java-platformen utviklet seg kraftig. Tiden da Java ble sett på som tregt er definitivt over, og med sammenslåingen av JRockit fra BEA og HotSpot fra Sun kan vi nok se frem til enda flere ytelsesforbedringer. Et eksempel på en slik forbedring i Java 7 er "invokedynamic": en egenskap som øker ytelsen til populære språk som JRuby og Groovy betraktelig, samtidig som den legger grunnlag for mer avanserte egenskaper i neste Java-versjon.

En klar trend vi observerer er at uttrykksfulle programmeringsspråk er mer i vinden enn noen sinne, og at flere og flere velger teknologier mer egnet til å håndtere de økende komplekse utfordringene enn teknologier designet for å dekke alle behov. I år som i fjor har vi derfor også endel fokus også på andre språk enn Java.

Microsofts .NET-plattform har i flere år investert mye i funksjonell retning, og Sjefsarkitekt for Java - Brian Goetz har nylig meldt at også Oracle vil investere betydelige ressurser for å få samme utviklingen til både Java og Java-plattformen.

Kanskje mest framtredende av utfordrerne i år finner vi Scala - et svært uttrykksfullt, funksjonelt og objekt-orientert programmeringsspråk for Java-plattformen. Vi ser også med stor entusiasme at flere og flere i den norske bransjen nå tar i bruk Scala i forretningskritiske prosjekter.

Alt dette byr på store krav til kunnskap for utviklere. For å kunne henge med i utviklingen forventes det i større grad at en utvikler må lære og bruke flere timer på faglig kunnskap hver eneste uke - dette i tillegg til markeds-, organisasjon- og forretningskunnskap. Flere og flere selskaper i bransjen yter nå såkalt ‘Google-tid’ til sine ansatte for å ivareta et høyt nivå av faglig kunnskap. Altså at en setter av kompetansetid for å dyrke faglige interesser - i arbeidstid.

For folk er definitivt kunnskapstørste. Over hele landet nærmest kniver ulike grupperinger om oppmerksomheten til utviklerne. Frivillige grupper som XP-meetup, Framsia, javaBin, NNUG, Interactive Ruby og ScalaBin m.fl. skaper en enorm delingskultur, og det er gjerne flere arrangementer hver eneste uke. Alt dette i tillegg til kurs, interne arrangementer og konferanser. Norge har definitivt et fagmiljø i verdensklassen!

Jon-Anders Teigen er seniorutvikler, kurs og foredragsholder i Arktekk. Ole Christian Rynning er fagleder for dynamiske språk i BEKK. Begge er medlemmer av JavaZone sin programkomite.

Les om:

IT-Karriere