Studenter på rundtur i Tigerstaden

Masterstudentene reiser fra NTNU for å besøke Oslos it-bedrifter. Vi var med da turen gikk til Evry.

Publisert Sist oppdatert

Den norske it-bransjen vokser raskt, og det er tøff kamp om de gode hodene.

Derfor arrangerer masterstudenter ved NTNU en årlig utflukt hvor bedrifter får sjansen til å presentere seg og kanskje lokke til seg nye talenter.

Studentene selv får en titt på innsiden når det gjelder de forskjellige selskapenes arbeidsmetoder, organisasjon og verdier. Flere finner bedriften som passer for dem under turen, og det resulterer ofte i fast ansettelse.

Stille før stormen

Det er fredag formiddag, og i kantina til Evry i Nydalen i Oslo serveres det kaffe og nystekte vafler.

Jeg sitter sammen med Bjørn Einar Schulstock, Metha Maria Leonhardsen og Bente Kristiansen i Evry. Alle fire mumser vafler med syltetøy og prater om løst og fast.

Om noen minutter ankommer studentene fra NTNU for å få en presentasjon av et av norges største it-selskaper.

- Studentene besøker seks bedrifter på tre dager, og skal tilbake til Trondheim i kveld, forteller Schulstock mellom vaffelbitene.

VELKOMMEN: Metha Maria Leonhardsen, Bjørn Schulstock og Bente Kristiansen er ansvarlige for programmet hos Evry. Foto: Kenneth Christensen

- Vi skal overbevise de som ikke har bestemt seg om hvor de vil jobbe om å komme til oss.

Hittil i år har Evry ansatt 360 personer, og regner med at det blir minst 400 før året er omme. Blant annet har flere it-studenter fått tilbud om fast ansettelse etter å ha deltatt i selskapets sommerprogram.

I dag vil Evry benytte sjansen til å fortelle litt om verdiene i selskapet, og om mulighetene de kan tilby teknologi-studentene.

- Vi sier ikke så mye om selskapet egentlig, for vi har jo mange grensesnitt inn mot NTNU. Studentene vet hvem vi er, sier Schulstock og smiler.

Dagen blir i stedet en kombinasjon av fag og verdier. Mens halvparten av studentene får faglig påfyll med lyntaler fremført av Evry-ansatte, får den andre halvparten høre om verdier og leke seg med forskjellige team- og kreativitetsøvelser.

- Det studentene ønsker når de kommer hit, er jo å få vite hvem vi er og hvordan vi jobber, forteller Leonhardsen.

Hun og Kristiansen har ansvaret for å fortelle om Evrys verdier og står også for aktivitenene mens Schulstock leder det faglige opplegget.

Studentene kommer

Så er de plutselig her. NTNU-studentene strømmer nedover trappen mot kantinen og auditoriet som ligger vegg i vegg.

I samlet gjeng utgjør de 75 personer, de fleste går siste år på masterstudiet. Til neste år skal de ut i arbeid, og da er det viktig å finne det rette stedet å jobbe.

Evry er nest siste stopp på programmet. Studentene har allerede vært innom fire andre selskapet, blant annet Telenor og konsulentselskapet Bekk.

Studentene får utdelt navnelapper og loses inn i auditoriumet for gruppeinndeling og generell informasjon før presentasjonen, lyntalene og de sosiale aktivitetene begynner.

Viktig å bli kjent med mulighetene

Masterstudent Snorre Lothar von Gohren Edwin har hovedansvaret for arrangementet, og dette er tredje gangen han er med på turen til hovedstaden.

- Det er veldig greit å besøke selskapene og få et godt innblikk, mener han. "Det er bra å se hvordan det egentlig er i de forskjellige bedriftene".

Masterstudent Mathilde Wærstad er enig. Det er morro å være på tur og få se de forskjellige selskapene, men det vanskelig å velge i alle de spennende mulighetene.

Selv har hun tilbrakt sommeren i prosjektarbeid hos Oslo-selskapet Iterate, og har allerede fått flere tilbud om fast jobb. Men det er vanskelig å velge hva som passer best.

- Men hver gang jeg kommer til en ny bedrift, så tenker jeg at her vil jeg jobbe, forteller Wærstad lattermildt.

Heldigvis har hun fortsatt litt tid til å tenke over saken.

- Nå jobber jeg for fullt med master- og prosjektoppgave, og er ferdig til våren, forteller Wærstad og smiler i et øyeblikks tenkepause før hun avslutter med "nå gjelder det å søke overalt."

Et par timer senere er besøket hos Evry over, og turen går videre til Steria før studentene til slutt hopper på flyet hjem til Trondheim med hodene fulle av valg og muligheter for fremtiden.