- Tar flere patenter i året enn IBM

- Tar flere patenter i året enn IBM

Huawei kapret de norske operatørnettene. Nå vil de selge deg mobiler også.

Tor Slørdal er salgssjef for Huawei Device i Norge. Han jobber med mobiltelefoner og duppeditter, som han selv sier.

- Først et enkelt spørsmål. Hvordan skal firmanavnet uttales, "huavei" eller "oaoayy"?

-Det enkleste er å uttale det på norsk, altså det første. Det er bedre å uttale det som det staves enn å late som en kan kinesisk.

- For ti år siden var det ingen som hadde hørt om Huawei, nå er selskapet i konkurranse med storheter som Cisco, HP og Ericsson. Ryktene går om billig produksjon i Kina og massiv industrispionasje?

- Det vil jeg avvise på det sterkeste. Huawei bruker store summer på forskning og utvikling. Rundt ti prosent av topplinjen går til dette, og omtrent halvparten av de ansatte jobber med forskning og utvikling. Vi tar nå mer patenter per år enn IBM. Og Forbes har utnevnt Huawei til den femte mest innovative bedriften i verden.

To rivende år

- Men det har vært en rask vekst?

- Fra vår øverste sjef startet med salg av svitsjer på den kinesiske landsbygda i 1988 har det vært en voldsom vekst, som i Kina ellers.

- Du er jo ganske ung, du har hatt en rask vekst du også?

- Etter utdanning innen markedskommunikasjon på BI jobbet jeg i Elkjøp ett år og fikk være med å utvikle bedriftssatsingen. Så ble jeg spurt om jobben i Huawei, og har nå vært med i to år med rivende utvikling.

Dongler

Da Slørdal begynte i Huawei Norge var det 20 ansatte her i landet, mest ledere og salgsfolk på tyngre teleutstyr. Ikke merkelig, siden det fortsatt ikke var avgjort hvem som skulle få ordrene på nytt utstyr til både Telenor og Netcom. Det endte med at Huawei skal levere hele radioaksessnettverket til Telenor, og 55 prosent av Netcoms. Men så var det apparater, da.

- Vi startet med å selge dongler og rutere for mobil datatilgang før vi lanserte den første smarttelefonen vår i Norge sommeren 2010. Huawei er størst i verden på dongler for mobil datatrafikk.

- Dere var ikke først ute med LTE-dongle?

- Nei, men de første som kom var jo utelukkende for 4G. Vi vet at brukerne ikke vil ha flere enheter, så våre dongler skal fungere mot alle mobilteknologiene som er aktuelle. 4G, 3G, 2G, slik at brukeren ikke behøver vite hva slags mobilteknologi som er tilgjengelig der og da.

Les om selskapets smarttelefoner og nettbrett på neste side!

IT-Karriere