Tar it-eksamen med penn og papir

Tar it-eksamen med penn og papir

På it-studiene bruker man pc til alt, bortsett fra å ta eksamen.

Fra og med neste års studiestart blir det påkrevd for studenter ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) å ha med sin egen bærbare datamaskin, og de fleste kursene og innleveringene foregår elektronisk.

Hovedeksamen avlegges imidlertid på gamlemåten, selv en programmeringseksamen i Java, ifølge administrasjonsjef Jan Duvaland.

– Det er mange fordeler ved å bruke datamaskiner på eksamen, og det er flere lærere som forespør det, blant annet med tanke på sensur, men det er også en del ulemper, sier Duvaland.

Alt annet gjøres elektronisk

- En skriftlig eksamen er vanskelig å gjennomføre elektronisk med 200 elever på datamaskiner, forklarer eksamensansvarlig ved NITH, Marina Kristensen.

Det er først og fremst et praktisk problem å finne passende lokaler og mange nok "rene" maskiner, som kan brukes til eksamen. De kan ikke inneholde hjelpemidler som ulike verktøy, notater eller tilgang til internett, som ødelegger det kontrollerte eksamensmiljøet.

– Det er et sikkerhetsproblem å la elevene bruke sine egne maskiner, legger hun til.

Store deler av kursene gjennomføres imidlertid elektronisk med It's Learning.

Problemløsing viktigere enn verktøy

På Institutt for informatikk (IFI) ved Universitetet i Oslo fokuseres det først og fremst på selve problemløsningen og testingen av elevenes ferdigheter, mer enn på bruken av verktøy.

– Det er forståelsen av hvordan man løser et problem som er viktig, ikke nødvendigvis om programmet kompilerer, sier førsteamanuensis Arne Maus, som legger til at man helst ikke vil bruke opp verdifull tid på eksamen for å finne kommafeil eller løse kompileringsproblemer, når det er metodikken og tankegangen og måten problemene løses på som skal testes.

Også på Blindern må man selvfølgelig gjennom kurs der man kompilerer programmer selv, og bygger programmer på egenhånd.

– Dette sikrer at vi faktisk også får trent opp i kompilering og praktisk programmering, sier Maus.

Les om:

IT-Karriere