Teknokåt nettboom

Teknokåt nettboom

Finansplagede amerikanere flokker til nettet for sine digitale julegaver.

Den amerikanske økonomien nærmere seg frysepunktet, men for de tradisjonelle høytidsdager finner man fremdeles frem lommeboka. Og det er nettbutikkene som tjener på krisen. Nettet gir billigere vare, bedre oversikt og en roligere handlemodus.

På den tradisjonelle "Svarte-fredag" (Black Friday) økte nettsalget med over 30 prosent. Ifølge Paypal, den største tjenesten for online betaling, registrerte en økning på 26 prosent i omsetning i forhold til i fjor.

Samme selskap har kunngjort at antallet transaksjoner har økt enda mer, med 34 prosent. Det kan være en pekepinne at de fleste velger å legge seg prismessig litt lavere i terrenget.

Kalkun

I USA feires "Thanksgiving", som er den fjerde torsdagen i november. Thankgiving-helgen (Thanksgiving holiday) varer fra torsdag til søndag. Man spiser thanksgiving-middag sammen med familie og slekt, med kalkun som hovedrett. Helgen innleder den omfattende julehandelen, og markerer en av de viktigste dagene for detaljhandelen.

I år brukte mange amerikanere altså dagen foran skjermen. Mens Amazon og Ebay hadde spådd katastrofeslag, viste netthandelen på Black Friday at USA i disse krisetider ikke glemmer sine nærmeste.

For it-bransjen er det hyggelig at man de siste årene har startet å snakke om en Cyber Monday, den påfølgende mandagen som har utviklet seg som knalldag for elektronikkbransjen. I år er hele Thanksgiving en fornøyelse for denne sektoren. Forbrukerne viser ekstrem interesse for musikkspillere og spillkonsoler. Apples Ipod og Nintendo Wii er de store vinnerne.

Flat utvikling

Den store veksten overrasker analytikerne. For hele året spås det at netthandelen viser en ganske flat utvikling. Det kan være et tegn på at flere velger billige nettilbud, og at druene dermed blir enda surere for den vanlige detaljhandel, som forbereder seg på en julesesong midt i USAs verste krisen siden Den store depresjonen på 20- og 30-tallet.

Samlet estimeres netthandelen i år på rundt 29 milliarder dollar, omtrent likt med i fjor, ifølge analyseselskapet Comscore.

På Amazon fikk Steve Jobs en god dag. Ifølge selskapet var Ipod-en den mest ettertraktede julegave, fulgt av Canon Powershot-kameraet. Wii Fit og Wii-konsoll solgte best innen kategorien spill.

På Ebay vant Nintendos Wii. Hele 3 171 eksemplarer av konsollen ble solgt på Svarte fredag. Også gps-er og andre musikkspillere gikk som varmt hvetebrød.

For øvrig holdt ikke alle seg til nettet. I New York var store mengder mennesker på bein for å handle. Dette førte ifølge Reuters til og med til at en ansatt i Wal-Mart ble drep da en masse folk prøvde å komme seg inn i butikken.

IT-Karriere