Ti på topp: Utdatert it-kompetanse

Ti på topp: Utdatert it-kompetanse

Her er lista over it-ferdighetene som ligger på sotteseng. Enig eller uenig?

De som er på jakt etter evig liv trenger ikke se lenger enn til it-bransjen. Her er det sjelden siste sukk blir trukket; gamle systemer skrangler avgårde i mang et datarom verden over.

Så selv om det kan være vanskelig for sertifiserte NetWare-konsulenter eller OS/2-administratorer å finne seg relevante jobber, er det vanskelig å erklære disse fagområdene - i det hele tatt noe fagområde - for helt døde.

Journalistene i vårt søstertidsskrift Computerworld US fant ut at det ble vanskeligere og vanskeligere å erklære et fagoråde dødt jo mer de prøvde. Men etter å ha snakket med en rekke bransjetravere, kom det frem en liste over kompetanse og teknologier som i alle fall kan sies å være døende.

Enig eller uenig. Bruk kommentarfeltet nedenfor.

1. Cobol

År 2000-problemet var som et gullrush nummer to for Cobol-programmerere som opplevde fallende etterspørsel etter sin kompetanse. Men nå, seks og et halvt år senere, er det ingen ny frelser i sikte for dette programmeringsspråket. Det er få som tilbyr opplæring og utdannelse innen Cobol - selv om det fremdeles er mange tusen Cobol-applikasjoner som trenger vedlikehold rundt om i verden.

2. Ikke-relasjonsdatabaser

På 1980-tallet var det to hovedretninger innen databaseteknologien: hierarkiske systemer og nettverksbaserte systemer. Førstnevnte for eksempel IBMs IMS og Sas Institutes System 2000, og sistnevnte for eksempel CAs IDMS og Oracles DBMS (tidligere VAX DBMS).

I dag er begge retninger erstattet av relasjonsdatabaser som for eksempel DB2, Oracle og Microsoft SQL Server.

3. Nettverk som ikke er basert på IP

TCP/IP har i stor grad tatt over nettverksverdenen, og et resultat av dette er at det er mindre etterspørsel enn noensinne etter ferdigheter innen IBM System Network Architecture (SNA).

Til tross for det faktum at mange banker, forsikringsselskaper og andre store bedrifter fremdeles har store investeringer innen SNA-nettverk, tilbys det svært sjelden noen utdanning på dette feltet lenger.

4. cc:Mail

Dette lagre-og-send LAN-baserte epost-systemet fra 1980-tallet ble engang brukt av 20 millioner mennesker. Men etter hvert som epost ble integrert i mer komplekse systemer som Lotus Notes og Microsoft Exchange, falt populariteten - og i 2000 ble produktet trukket fra markedet.

5. ColdFusion

Denne web-programmeringsplattformen var svært populær. Den ble lansert på midten av 90-tallet av Allaire Corp (som senere ble kjøpt opp av Macromedia - som igjen ble kjøpt opp av Adobe Systems) - men over tid etter lanseringen ble plattformen forbikjørt av andre utviklingsplattformer som for eksempel Microsofts Active Server Pages og .Net, så vel som Java, Ruby on Rails, Python, PHP og andre systemer basert på open source.

Debatten om hvorvidt ColdFusion er et like robust og skalerbart system som sine konkurenter fortsetter, men sannheten er at populariteten til ColdFusion-programmerere har falt i kjelleren. Markedet er oversvømmet av andre, mer populære, produkter.

6. C-programmering

Etter hvert som web tar over, blir også C-programmering mindre relevant. Kilder Computerworld US har snakket med forteller at C++ og C Sharp er fremdeles godt i live, men hvis man prøver å finne rene C-programmerere i dag, finner du folk som ikke har jobb og/eller er under omskolering.

7. PowerBuilder

Internasjonale rekrutterere i it-bransjen som har vært med siden 1990 husker dengang da PowerBuilder-programmerere var det heteste på markedet. Klient/tjener-utviklingsverktøyet PowerBuilder ble utviklet av Powersoft, og kjøpt opp av den engang så reelle Oracle-konkurrenten Sybase.

I dag er PowerBuilder-kompetanse helt nederst på rangstigen når det gjelder etterspørsel, ifølge kilder Computerworld US har snakket med. Men uansett; produktet er fremdeles på gata: PowerBuilder 11 er ventet lansert i år.

8. Sertifiserte NetWare-konsulenter

Tidlig på 90-tallet var det om å gjøre å bli "Certified NetWare Engineer (CNE)" - spesielt ettersom Novell hadde 90 prosent markedsandel for pc-baserte servere. I dag derimot, trenger man ikke lete lenge etter å finne CNE-er som omskolerer seg for å holde på verdien sin i markedet.

Endringen skjedde så og si over natten. Alle hadde Novell og i løpet av en toårsperiode hadde stort sett alle byttet til Windows NT. Novell har sagt at de i alle fall skal supportere NetWare 6.5 til 2015 - men har på samme tid pensjonert flere av sine NetWare-sertifiseringer, for eksempel Master CNE og NetWare 5 CNE.

Markedsverdien for CNE-er er der fremdeles, men den taper stadig verdi.

9. Pc-nettverksadministratorer

Med trenden mot Windows-server-konsolidering, er det tegn på at etterspørselen etter pc-nettverksadministratorer er fallende. Det ser man blant annet på kurssammensetningen på lavere tekniske utdannelsesnivåer samt frafallet av lærerkrefter på fagfeltet.

10. OS/2

En grov oversettelse av OS/2 kunne vært "feil hest". Systemet, opprinnelig laget av Microsoft og IBM, ble lansert med brask og bram i 1987. Men det tok ikke veldig lang tid før samarbeidet slo sprekker. Etter gjentatte rykter om operativsystemets fall, sluttet IBM å selge det i 2005.

OS/2 har likevel fremdeles et dedikert brukersamfunn, og selskapet Serenity Systems International selger fremdeles systemet under navnet eComStation.

LES OGSÅ: It-bransjen koker: Du setter jobbetingelsene selv

LES OGSÅ: For mye rop etter it-hoder

Les om:

IT-Karriere