Tiltrekker seg kvinnelige it-konsulenter

Med en kvinneandel på hele 32 prosent, skiller konsulentselskapet Computas seg ut i den mannsdominerte it-bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at Computas har eksistert i over 20 år og har 130 ansatte, er det fortsatt mange som ikke har hørt om konsulentselskapet. Kompetanseområdene er blant annet kunnskaps- og prosessforvaltning, samt systemutvikling, og selskapet har 80 prosent av kundemassen i offentlig sektor.

- Vi har skiftet profil i det siste, og blitt mer synlige, forteller markedssjef Gunn Severinsen.

Selskapet har i det siste gått aktivt ut mot undervisningsinstitusjoner, da spesielt NTNU. Planen er å fange de nyutdannedes oppmerksomhet gjennom foredrag, prosjektoppgaver og ved å tilby sommerjobber. Egen kokebok basert på oppskrifter fra kantinen er også utviklet.

LES OGSÅ: Bemanningskrisen er overdrevet

- Det er mye kjedelig i it-bransjen. Vi har valgt en frisk profil, både med hensyn til fargebruk, bilder og andre virkemidler. Det tror jeg blir lagt merke til, konkluderer Severinsen.

Høy kvinneandel

En annen ting som blir lagt merke til, er kvinneandelen på hele 32 prosent. Her skiller Computas seg kraftig fra de fleste av landets it-selskaper. Rekrutteringsteamet som bistår under jobbintervjuer består eksempelvis utelukkende av kvinner. Men markedssjefen påpeker at rekruttering av kvinner ikke har vært noen bevisst strategi fra selskapets side.

- Tallet har ligget høyt hele veien. Men dette er tilfeldig, og vi velger til enhver tid kandidatene som er best egnet, forsikrer hun.

LES OGSÅ: Kvinneflukt fra it-bransjen

Det er viktig med et blandet miljø, mener Severinsen, både med hensyn til kjønn og ulike mennesketyper.

Egen bonusordning

I motsetning til mange andre it-selskaper, har ikke Computas hatt problemer med å fylle sine ledige stillinger, hevder Severinsen. Selskapet har hittil i år engasjert 23 personer, og regner med en jevn strøm ut året.

Konsulentselskapet lokker også med en bonusordning som sørger for 15 000 kroner i kassen for ansatte som kommer med tips om gode kandidater. Dersom disse fører til ansettelse, vel å merke. Avdelingsleder for webteknologi, Sissel Michalsen, tror dette igjen fører til at de ansatte ønsker å blir værende i selskapet.

LES OGSÅ: Finnerlønn for it-hoder

- Du slutter ikke når du har rekruttert vennene dine, påpeker Michalsen.

Frihet under ansvar

Line Hafsahl Johansen har utdannelse fra NTNU, og har vært ansatt i Computas siden i fjor høst. Hun hadde flere jobbtilbud liggende da hun gikk ut fra universitetet, og har inntrykk av at hodejegere stadig er ute etter å kapre dyktige konsulenter til konkurrerende selskaper. Selv valgte hun Computas blant annet for å unngå den klassiske konsulettilværelsen som ensom konsulent ute hos kunder. Nå jobber hun i team sammen med 13 andre personer på et prosjekt rundt saksbehandlingssystem for domstolene.

- Her er det rimelig fritt. Ønsker du å gå med hettegenser, er ikke det noe problem. Men det er frihet under ansvar, undestreker Johansen.