Toppidrettsutøver ble it-topp

Toppidrettsutøver ble it-topp

Grethe Viksaas ble aldri best på skøyter. Nå tar hun innersvingen på alle.

Hva i all verden kan være så spennende med drift av web-systemer? Vi spør Grethe Viksaas, en av gründerne og mangeårig leder i Basefarm.

Hun ler, og tenker seg om.

- Der spør du om noe. Hva er spennende med det? Det krever en dypdekompetanse på enkelte teknologier, og god oppfølging. For en ting er helt sikkert med datamaskiner, de går i stykker. Webdrift høres kanskje ikke så utfordrende ut, men jeg synes faktisk det er inspirerende. Selve nettstedet er bare en liten del av det. Rundt det ligger fryktelig mye funksjonalitet som vi må forholde oss til, sier hun.

Fra toppidrettsutøver til toppsjef i et it-selskap med nesten 200 ansatte. Dette er Viksaas’ karriere i et nøtteskall. Og som kvinne i en ledende stilling i næringslivet har det banket mange journalister på døren for å høre hvordan "det er, som kvinne, der oppe". Også Computerworld It-karriere har vært på den døren før. Så "kvinner i næringslivet" skal ikke være et tema i dette intervjuet.

- Fint, da slipper vi å snakke om det, smiler hun.

Trener for lite

Som skøyteløper har Viksaas bokstavelig talt gått mange runder. Til tross for mye trening kom hun aldri lengre enn et stykke ned på resultatlista i et verdensmesterskap. I ung alder sluttet hun å konkurrere, men er fremdeles glad i idrettsrelaterte aktiviteter. Er det likhetstrekk mellom sport og næringsliv?

- Nei, egentlig ikke. Eller la meg si det sånn, som toppidrettsutøver bruker man 90 prosent av tiden til å trene. Man skal konkurrere en kort stund, som skøyteløper kanskje fem eller ti minutter i løpet av en hel uke. I en bedrift må man levere hele tiden, og har lite tid til å trene, sier hun.

- Hadde vi blitt bedre i jobben vår hvis vi hadde fått mer tid til å øve?

- Det tror jeg ikke. Altså, vi lærer mye mens vi jobber. Arbeidslivet hadde ikke nødvendigvis blitt bedre hvis vi hadde brukt halvparten av tiden på trening. Men møter, kursing og planlegging er vel måter å øve på, kan man si.

Er verdt pengene

Men til tross for mange ulikheter seg også Viksaas noen fellestrekk mellom toppledere og en idrettsutøvere.

- Fokus. Det å kunne fokusere er kanskje den viktigste egenskapen. Du må være opptatt av det du gjør, og konsentrere deg om det. Og du må ønske å gjøre det best mulig.

Det er ifølge Viksaas også bakgrunnen for suksessen Basefarm har hatt. Selskapet startet for ti år siden med åtte ansatte. Nå står 190 mennesker på lønningslisten, og flere skal det bli. Med basis i Norge har Basefarm allerede inntatt en del av det svenske markedet. Det er ikke nok. Selskapet har kontorer i Amsterdam og satser på å ta markedsandeler i Nederland.

- Er det ikke litt merkelig at lønnshøye Norge eksporterer en teknologi som webdrift til andre land?

- Egentlig ikke. Du behøver ikke å være fysisk nær for å drifte webløsninger, det kan man gjøre her i Norge. De løsningene vi tar ansvar for har over tid blitt ganske kritiske for virksomhetene. Internett er ikke noe man har på si lenger. Vi drifter for eksempel Altinn og eller Dagbladet. Kundene våre er svært kostnadsbevisste, men fremfor alt er de opptatte av kvalitet. Tjenestene må bare virke. Og selv om kostnadsnivået i Europa nå er noe lavere enn her, virker det som om vi er verdt pengene, sier hun.

Treskolandet, ansvar overlates til de ansatte og VM-skøytemesterskap. Les mer på neste side!

Les om:

IT-Karriere