Trenger kursing

Trenger kursing

Til tross for den bratte læringskurven og den raske modningsprosessen, er det lett å gjenta gamle feil.

Finanskrisen har slått hardt de siste ukene. Det føles litt som en tsunami, hvis man kan bruke et slikt ord i denne sammenhengen. Vi vet at noe har skjedd, men vi må vente på konsekvensene. Foreløpig ser det meste tilforlatelig ut, men bildet kan endre seg raskt og dramatisk.

It-bransjen har i sin forholdsvis korte eksistens blitt voksen på en berg- og dalebane. Jappetiden, dotcoms opp- og nedgang, år 2000-problemet, virusutbrudd, mislykkede prosjekter og mange utrolige skritt fremover. Begrepsapparatet i it-bransjen skiftes like fort som moteklær.

Det har vært mye læring i bransjen. Det trenger vi, for ingen kunnskap er raskere utdatert enn it-kompetanse. Programvare, som for mange omtrent har vært livets kilde, som Wordperfect, har for lengst blitt plassert på museum.

Men til tross for den bratte læringskurven og den raske modningsprosessen, er det lett å gjenta gamle feil. I nedgangsperioder kuttes det ofte i kurstilbudet til de ansatte. Det er enkelt å spare på kursbudsjettet. Det vet mange av kursaktørene fra tidligere erfaringer.

Men det er unødvendig og dumt. Teknologiens hurtige endringer gjør at bedrifter og organisasjoner trenger kompetente medarbeidere som er oppdatert. Å spare på utdanning er en blindvei. Det blir vanskelig å hente inn tapt terreng. Dessuten er det dyrt å ansette arbeidstagere med høy kompetanse. Det er som med utvikling av nye fotballtalenter - det mest fornuftige er å utvikle dem selv, for det er mye dyrere å kjøpe dem.

Det er flere aktører som tilbyr nettbaserte kurs. Med dagene kommunikasjonsteknologi kan dette være et greit tilbud for bedrifter som har geografiske og tidsmessige problemer med å følge opp en fast timeplan, eller som har et for smalt budsjett for annen kursing.

Gang på gang viser det seg at de som har forberedt seg godt i nedgangstider, har store fordeler når det snur. De som stopper å utvikle sin it-kompetanse går mot dystre tider, krise eller ikke.

Dette er lederen fra It-karriere nr. 7, 24. oktober 2008

Les om:

IT-Karriere