Tror ikke krise skviser it

Tror ikke krise skviser it

Mange skrur opp it-budjsettet og få kutter hoder, ifølge Steria-undersøkelse.

I løpet av finanskrisen har det kommet motstridende meldinger om hvor hardt den rammer norske it-bedrifter.

I januar meldte vi at de største selskapene kutter i it-investeringene.

Så meldte Elan om at hver tredje arbeidsplass ville ha flere ansatte.

Samtidig har vi sett stadig flere norske selskaper nedbemanne, sist ut var Redpill Linpro som kuttet 12 nordmenn.

Nå er det Sterias tur til å mene noe om hvordan krisen påvirker oss. Og de har stort sett bare gladnyheter.

Som strøm og vann

Resultatet fra en undersøkelse utført av Synovate på vegne av it-selskapet, viser kort fortalt at hver femte norske bedrift har skrudd opp årets it-budsjett, og bare hver sjuende har gjennomført kostnadskutt.

Ni av ti it-budsjetter er ikke rammet av finanskrisen, og 20 prosent har økt sin satsning på it. Dette går frem etter at Synovate har snakket med 200 it-sjefer i store norske selskaper.

- It er like viktig som strøm og vann for de fleste virksomheter i Norge, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren i Steria Norge i en pressemelding.

- Derfor blir det heller ikke den store salderingsposten når budsjettene skal krisetrimmes. It-behovet i en organisasjon lar seg ikke nedjustere med et pennestrøk, og det virker det som de fleste bedriftsledere forstår, fortsetter han.

Store prosjekter skrinlegges

Når it-sjefene ble spurt hvordan deres it-budsjetter har forandret seg fra 2008 til 2009, svarte 65 prosent at budsjettet ikke har endret seg nevneverdig. 15 prosent melder om budsjettøkning på mellom 10 og 25 prosent, mens 5 prosent faktisk får mer enn 25 prosent mer å bruke på it.

Men 14 prosent har fått budjsettet nedjustert. Dette er seks prosentpoeng mer enn året før.

- En såpass beskjeden økning i organisasjoner som kutter i it-budsjettet, står i kontrast til enkelthistorier man av og til hører om bedrifter som skalker alle luker, og it-ingeniører som står i kø hos NAV, sier Lindgren.

Men en ting må Steria innrømme: De store it-prosjektene legges på is.

- Disse går gjerne utenom det faste it-budsjettet, og i disse dager er det en del bedrifter som nøler med å iverksette ekstraordinære prosjekter. Den store boomperioden i it-sektoren er over for denne gang.

Les om:

IT-Karriere