- Tror it er noe fra utlandet

- Tror it er noe fra utlandet

Norske politikere bidrar til at Norge blir it-sinker, mener IKT Norge.

Innen 2015 vil 90 prosent av jobbene innen samtlige sektorer kreve it-ferdigheter, også i ikke-teknologibaserte yrker. Det viser tall fra både EU og FAD.

I hele Europa har man fått øyne oppe for teknologiens sentrale rolle, og i mange land satses det hardt.

- Vi ser at Tyskland har skjønt det. Kansler Angela Merkel har selv i det siste sagt at landet må bort fra bil- og tungindustrien. Det er ganske oppsiktvekkende for et land som har så stor forankring i for eksempel Ruhr-området. Det gir klare signaler om at it er fremtiden, ikke industri, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT Norge.

Norske politikerne glemmer at det trengs datamaskiner som styrer prosesser, mener Hoff.

- De tror it er noe som kommer fra utlandet, noe Microsoft, HP og Sap leverer til oss. Men hvis vi vil beholde vår plass som innovatør, er behovet etter it-kompetanse stort her i landet.

Ifølge IKT-Norges generalsekretær opplever mange allerede i Norge at man ikke kommer langt uten it-kunnskaper.

- For mange av de over 55 år som mister jobbene sine er det slutten på yrkeskarrieren. De som kastes ut er menn og kvinner som ikke får jobber fordi de aldri har tatt i en datamaskin. Det er snart knapt nok jobber igjen uten at man på en eller annen måte bruker data.

Dårlig skole

Hoff mener det er bekymringsverdig at det norske skolesystemet og norske politikere er trege med innføring av teknologi. Uten nok it-hoder vil Norge svekkes både som kunnskaps- og innovasjonsnasjon.

- Skolesystemet i seg selv er bra nok, med tanken om it i alle fag. Implementeringen derimot er alt for dårlig og henger ikke på grep. For mange skoler har dårlig utstyr, sier Hoff.

Enda verre er det at lærerne ikke får nok opplæring og støtte.

- Vi synes synd på mange lærere som har blitt kastet inn på dette med it, men har ikke fått utdanning. Man har tatt for lett på det, det er for knappe resurser. Når det gjelder skolen er det myndighetene som har ansvar. Vi trenger mer penger til it, men ikke bare penger. Det må også være fokus på det, blant annet i lærerutdanningen, sier Hoff.

Det har vært en oppgang i antall it-studenter, men det er ifølge Hoff for lite.

- Det er hyggelig at antallet teknorelaterte studier på samordnet opptak har økt med rundt ti prosent per år, men det er behov for enda flere for at vi ikke skal bli alt for avhengige av indere og kinesere. Vi må nok se at selve kodingen sannsynligvis gjøres mest i andre land som Ukraine og India, men vi trenger it overalt, sier han.

Merkel og Brown

I mars setter hel Europa fokus på teknologi. eSkills Week 2010 foregår på samme tid i 20 land og arrangeres for første gang i år. Det er EU-kommisjonen som har invitert Norge med for å fronte viktigheten av en befolkning med høye it-ferdigheter.

Den norske bransjen samles bransjen i et opplevelsesrom i Oslo sentrum for å demonstrere hvor altomgripende og uungåelig it er, og blir, i et moderne kunnskapssamfunn. Der får ungdomsskoleelever, lærere, rådgivere og alle andre nysgjerrige en titt inn i fremtiden og på yrkesmulighetene som finnes der.

IKT-Norge har også invitert kunnskapsminister Kristin Halvorsen og næringsminister Trond Giske til eSkills Week 2010.

- Jeg har fått tilbakemelding om at de stiller opp. Det er bra. Vi vet at Angela Merkel og Gordon Brown profilerer dette i sine land. Det blir en bra syretest for å se hvor norske politikere står, sier Hoff.

Les om:

IT-Karriere