Truer med it-streik

Atea nekter sine 100 LO-organiserte tariffavtale. Nå truer EL&IT med streik, både i Atea og blant selskapets kunder.

Publisert Sist oppdatert

Etter nesten to års kamp varsler EL&IT Forbundet at 100 av deres medlemmer i infrastrukur-bedriften Atea skal streike. Men siden EL&IT-medlemmene bare utgjør ti prosent, trengs forsterkninger.

– Det hadde selvsagt vært større effekt med mange streikende. Men Atea har en stor kundeportefølje som ser med ublide øyne på å handle med bedrifter som ikke vil ha tariffavtale.

Tyst om sympatistreikerne

Det sier forhandlingsleder i EL&IT Forbundet, Jan Olav Andersen, som ikke kan avsløre hvilke bedrifter, bransjer eller eventuelle forbund streiken vil gjelde. Det blir offentliggjort først i dag fredag, eller mandag.

– Vi er ikke avhengige av andre forbund. Sympatistreikerne kan være innenfor eller på tvers av bransjen, sier Andersen.

– Det er lav fagorganisering i norsk it-bransje. Er det på tide med ein streik nå?

– Streik er aldri noe mål, men ikke noe vi rygger tilbake med å ta i bruk. Det er for få organiserte, men det er et betydelig behov etter mitt syn.

– Vil dere lamme it-bransjen?

– Jeg vil ikke kommentere virkningene på dette tidspunktet.

Atea-streiken, som starter 29. april, gjelder avdelingene i Oslo, Fredrikstad, Larvik, Hamar, Bergen, Stavanger og Trondheim. Konflikten bunner i EL&IT Forbundets krav, som første gang ble fremsatt høsten 2011.

Vil ha omfattende bransjeavtale

Kravet er at Atea skal innføre en landsomfattende bransjeavtale mellom forbundet og NHO, en «arbeidslivets grunnlov» som forbundet mener skal gjelde hele landet:

  • Bedre arbeidslivsregler som retten til å ha tillitsvalgt, retten til å uttale seg, regler for hvordan løse konflikter.
  • Bedre lønns- og arbeidsvilkår
  • Mulighet for avtalefestet pensjon

– Atea er en bedrift som er veldig motvillige til tariffavtaler. De har brukt alle midler for å trenere prosessen, sier Andersen, som ikke vil gå i detalj på hvordan Atea har håndtert kravene.

– Atea har avvist kravet gang på gang. Nå er det slutt på tålmodigheten. Det er bare ett alternativ igjen. Det er mye som står på spill for medlemmene våre, sier Andersen.

– Folk melder seg ut

Visekonsernsjef i Atea, Steinar Sønsteby, presenterer en annen versjon. Ifølge tall fra Atea har ansatte meldt seg ut av fagforeningen det siste halvåret. Grunnen er, ifølge Sønsteby, at Ateas ansattpolitikk er såpass god at de ikke vil ha noen tariffavtale.

Ifølge Sønsteby har Atea-ansatte arbeidsvilkår tilsvarende tariffavtale, kalt 13. april-avtalen, som inneholder en rekke goder.

– De ansatte var fornøyde med avtalen, elles hadde de ikke skrevet under. Vi spurte våre 1700 ansatte og de ønsker ikke tariffavtale. EL&IT Forbundet har rundt 100 medlemmer, og det vil si at over 90 prosent ikke ønsker ny avtale. Det er ikke ledelsen som er imot noe som helst. Det er de ansatte. Ved tariffavtalen er det en rekke ting som vil forsvinne. Det er de ansatte imot, sier Sønsteby.

– I mellomtiden fortsetter utmeldingen med 4-5 hver dag. Bare i går var det 10 stykker. Det har vært spesielt siste par månedene, sier Sønsteby.

Andersen i EL & IT kjenner seg ikke igjen.

– Det er feil. Det er slett ikke i det omfanget bedriften opererer med. Det er korrekt at vi har hatt utmeldinger, men ikke i så stor grad, sier Andersen.

– Atea gjennomførte en undersøkelse der kun de som ønskte tariffavtale, skulle levere svar. Mange turte ikke å svare fordi de ikke var sikra anonymitet. Undersøkelsen var mer en gimmick fra bedriften sin side, mener Andersen.

– Noen få vil ha AFP

– Saken vi nå står i har utspring fra 2010, da vi kjøpte opp Umoe IKT, som var randen av konkurs. Vi måtte gjøre noe for å spare inn og ble enige med de ansatte i styret og de tre fagforeningene, der én av dem var EL&IT Forbundet. En av de tinga var at vi skulle slå sammen Umoe og ikke si opp noen for å få bedriften på fote igjen. Da justerte vi generelle arbeidsvilkår mot at fagforeningene ikke skulle kreve tariffavtale. I 2011 krevde EL&IT tariffavtale, og stod dermed ikke for sin del av avtalen, sier Sønsteby.

– Det blir som om du selger bilen, får pengene og går og henter bilen igjen, kommenterer Sønsteby, som mener AFP er sakens kjerne.

– Det dette dreier seg om, er at det er noen få som ønsker avtalefestet pensjon. Det er det eneste vi ikke har, men vi har en god seniorpolitikk.

Andersen i EL& IT kjenner seg ikke igjen i uttalelsene.