Tusenvis av norske bankkort svindlet

Tusenvis av norske bankkort svindlet

Norske banker i krisemøte etter omfattende kortsvindel med betalingsterminaler.

Det er slått full alarm i norske bankvesen etter at avansert svindel med bankkort er avslørt de siste dagene. Tusenvis av norske bankkunder kan allerede være berørt. 20 stjålne betalingsterminaler i Oslo er trolig brukt som svindelinnmat.

Flere hundre Visa-kortkunder er foreløpig berørt etter at det er avslørt såkalt skimmingutstyr i betalingsterminaler i fem butikker i Oslo-området. Også den internasjoanel delen av Mastercard-kort kan være berørt, skriver Dagbladet.

- Dette er den første store organiserte kortsvindelen vi har registrert siden vi fikk blokkert minibankene for skimmingsutstyr i 2006, sier daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor til avisen.

Svindlerne har byttet innmat i en bestemt type betalingsterminal som det finnes minst 25.000 av i norske butikker.

Toppmøte

I går møtte Kvalheim den politiske ledelsen i Justisdepartementet sammen med administrerende direktør Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon og administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen.

- Både Finansdepartementet og Justisdepartementet forstår alvor i saken. De jobber hver på sin side å stoppe dette, og spre informasjon rundt det. BBS (Bankenes betalingssentral) snakker med bankene, mens vi i FNH følger opp terminalene som er utplassert i butikkene, sier Skauge til Computerworld.

- Tror du dette vil ha en effekt på hvordan nordmenn bruker bankkort, at de mister tilliten til betalingssystemet?

- Når det gjelder omdømme og tillit er det avhengig av hvor fort vi får kontroll på dette. Det er helt avgjørende, sier Skauge.

- Bruk chip!

Ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Tonje Westby i FNH er det vanskelig å avdekke svindelen. Det betyr at ingen vet hvor mange usikre terminaler som fremdeles er utplassert.

- Nei, vi kan ikke vite om det er flere terminaler som er i bruk, eller hvor mange, sier hun til Computerworld.

Det er nesten umulig for vanlige kunder å se om en terminal er sikker eller ikke. Men ifølge FNH er det en enkel måte å unngå å bli svindlet.

- Det viktigste rådet for forbrukere er å bruke chip. De kan ikke kopieres. Bruker man chip, så blir man ikke svindlet, sier hun.

Ikke målt effekt

Etter siste runde med svindel, i 2006, har alle minibanker blitt oppgradert slik at det er umulig å skimme dem. Dermed forflyttet problemet seg til butikker og kiosker, hvor det er en enorm mengde med terminaler utplassert.

- Tror dere at folk vil gå tilbake til kontanter?

- Nei, jeg tror ingen ønsker seg kontantene tilbake. Så lenge man bruker chippen vil det gå bra, sier Westby.

Les om:

IT-Karriere