Ung nordmann med Linux-suksess

Ung nordmann med Linux-suksess

Jon Ramvis Linux-distribusjon for minibærbare er lastet ned en million ganger.

Det er desember 2007. Stavanger-mannen Jon Ramvi, på den tiden 21 år, studerer i Australia og har fått seg en Asus EEE. Han vil ha inn Linux.

Men han er ikke helt tilfreds med Linux-distribusjonene for minibærbare. I 2007 fantes det ikke så mange med god nok støtte for minibærbare pc-er som EEE.

Så han startet å modifisere konfigurasjonsfiler i Ubuntu, for å få systemet til å passe bedre til sin EEE. Målet var å få det hele enklere, slik at distroen kunne passe for førstegangsbrukere. I tillegg skulle det være god støtte for minibærbare. Etter hvert ballet det seg på med en hel haug endringer, og det hele ble et eget system.

Populært OS

Ramvis EEE-modifiserte Ubuntu viser seg å slå an, særlig i USA. I juni 2008 ble distroen døpt Ubuntu EEE. Men da nedlastingene begynte å nærme seg 150.000 i antall, tok Canonical, stiftelsen bak Ubuntu-familen, kontakt. De truet med søksmål på grunn av navnebruken.

Dette førte til at Easy Peasy ble født 1. januar 2009. Det ble en suksess. De siste tre månedene er Easy Peasy den 29. mest nedlastede distroen på Distrowatch.com, og slår dermed både Slax, Red Hat og Ubuntu-varianten Xubuntu samme periode. Antall nedlastinger er oppe i cirka én million.

Økende konkurranse

Men nå er konkurransen i ferd med å tilspisse seg veldig på operativsystem for minibærbare. Blant annet er Google Chrome OS rundt hjørnet, og Intel har sin Moblin. Flere og flere vil optimalisere operativsystem for minibærbare, blant annet med fokus på å presse ut mest mulig batteritid og med mer praktisk brukersnitt for små skjermer.

- Easy Peasy klarer seg bra hittil, men vi må finne vår nisje nå som Chrome Os og Moblin er i farta, sier Ramvi, nå 23 år og informatikkstudent på tredjesemesteret ved Universitetet i Oslo.

Easy Peasy er i dialog med maskinvareleverandør om forhåndsinstallering på minibærbare. Les mer på neste side!

IT-Karriere