Vil gi Ipad til alle studentene

Sykepleiestudentene ved Lovisenberg Diakonale Høgskole får Ipad med pensum.

Publisert Sist oppdatert

Sykepleiehøgskolen i Oslo er den første høyskole som tar steget helt ut og satser tungt på nettbrett.

Målet er å dele ut en Ipad til alle studenter.

Studenter som begynner på bachelor i sykepleie ved Lovisenberg Diakonale Høgskole (LDH) i august, vil være de første som får utlevert en 3G Ipad av den nyeste modellen. Nettbrettet er ferdig konfigurert med digitalt læringsinnhold.

- Dette er veldig spennende. Vi ønsker at alle våre rundt 800 studenter får seg en Ipad fra oss, men vi starter nå i første omgang med 220 studenter som starter på bachelorstudiet denne måneden, sier konsulent Hallgeir Lien ved LDH.

De nye studentene vil få delt ut sine Ipad-er 15. august, på semesterets andre dag. Kostnadene legges inn i semesteravgiften.

LES OGSÅ: Vil gi pleierne Ipad

Digitalt kompendium

Ipad-ene leveres ferdig konfigurert til studentene. På nettbrettene ligger blant annet et digitalt kompendium for første studieår i pdf-format. Det er også en forhåndsinstallert en pdf-leser hvor du enkelt kan markere, understreke og legge inn merknader i de digitale tekstene.

- I tillegg har vi lagt til to digitale utgaver av Gyldendals pensumbøker, som er tilgjengelig via en app til redusert pris. Dessuten får studentene tilgang til en web-basert pakke med digitale utgivelser fra Gyldendal.

Ipad-ene er med 3G-tilkobling, slik de via mobilt bredbånd kan kommunisere med resten av verdenen.

- Dette er viktig, fordi mange helseinstitusjoner hvor studentene er i praksisperioder har lukket wifi som sikkerhetstiltak. Nå har studenten tilgang til all informasjon uansett hvor de befinner seg, via høyhastighetsabonnement på 3G, sier Lien.

LES OGSÅ: Slik fungerer Ipad på sykehus

Innhold viktigst

- Vi prøver å sette nettbrettene opp med mest mulig innhold, det er det viktigste. Foreløpig har vi kommet godt i gang med to læreverk fra Gyldendal via en smartbok-app, men vi ønsker oss flere slike digitale læreverk, sier Lien.

LDH jobber med flere forlag for å få mer digitalt innhold.

- Da blir det digitale innholdet for Ipad-ene mer beriket etter hvert, blant annet med bilder, 3D-modeller og videoer, samt linker til andre nettsteder. Det gir store fordeler å få all informasjon ut elektronisk og gjøre det søkbart, sier prosjektlederen.

Det hele suppleres med ulike apper, blant annen en referansedatabase med artikler om sykepleiefaglig stoff. Alt kan fjernoppdateres, slik at studenten selv slipper å gjøre det.

- Vi lager en master-Ipad som kopieres til alle andre. Eller det er vel leverandøren, Eplehuset, som bistår oss med det. Noen studenter syens det er vanskelig å installere. Med styringsverktøyet kan vi gjøre det. Oppdateres det digitale innholdet, går det rett ut til alle.

LES OGSÅ: Krever satsing på nettbrett

Høyere semensteravgifter

Høgskolen eier Ipadene så lenge studentene er aktive. Etter tre år blir de studentenes private eiendom. Det betyr også at vedlikehold og andre problemer blir skolens ansvar.

Helt gratis er det hele ikke. Semesteravgiften går opp fra 800 kroner til 2900 kroner. Det inkluderer nedbetaling av nettbrettet, 3g-abonnementet og innholdet på brettet.

- Dette medfører en økning av semesteravgiften, men vi har vært en veldig billig høyskole i forhold til andre. I tillegg faller noen andre kostnader vekk. Kompendiet er gratis på Ipad-en, og Gyldendal-bøkene må studentene betale selv, men til redusert pris i forhold til papirutgaven, sier Lien.

Akkurat hvor mye det koster ekstra kan ikke Lien si, men ifølge han er studentene stort sett fornøyde.

- Vi har fått flere henvendelser fra 2. og 3. års studenter som også ønsker seg denne pakken.

LES OGSÅ: Leger er hekta på nettbrett

Enkelt å håndtere

En annen fordel med nettbrett er at en stor del av studentene er ute i praksis. Med brettet sitt og Skype kan de lett holde tettere kontakt med andre studenter og ikke minst med lærerne.

- Det meste kunne man også ha gjort med en bærbar pc. Hvorfor ser dere først må på denne modellen å distribuere digitalt innholdt på?

- Det handler både om mulighet å sette inn et sim-kort med mobilt bredbånd. I tillegg er en Ipad veldig enkelt å håndtere. Ikke alle studenter er teknisk oppegående. Med et nettbrett er det lett å lese og søke informasjon og enkelt å lage notater, sier Lien.

- Men Ipad er ikke kjent for å være bra på dokumenthåndtering?

- Vi jobber med løsninger for å gjøre dokumenthåndtering på en lettere måte. En annen utfordring er LMS-er (Learning Management System). De henger ikke helt med i utviklingen med nettbrett og sosiale medier, sier Lien.

- Forlagene i Norge har vikke vært de raskeste ute med ebøker. Men dere har ikke hatt problemer med det?

- Vi opplever at forlagene er interessert å være med på dette her. Gyldendal er med på dette og vi snakker med Cappelen Dam som har en PPS-tjeneste (Praktiske Prosedyrer i Sykepleien). De vil bidrar til innholdet og det virker om de er på vei, sier Lien.

Ifølge Lien er LDH den første utdannelsesinstitusjonen som tar steget i så stor skala. Både Handelshøyskole BI og andre skoler er i gang med Ipad-prosjekter, men ingen tilbyr dette til alle studenter.

Meld deg her på Computerworld It-helse gratis frokostseminar 23. august.