Vil ha offentlig hjelp mot ledigheten

Vil ha offentlig hjelp mot ledigheten

It-ledigheten stiger. Interesseorganisasjonene ber om flere offentlige it-prosjekter.

De to siste årene har arbeidsledigheten blant it-folk fordoblet seg. Og i år er tallene fortsatt på vei opp, mens arbeidsledigheten generelt går ned.

I 2008 var det i snitt 707 it-folk uten jobb. Året etter steg tallet til 1.202, og hittil i år har i snitt 1.393 gått uten arbeid.

Tallene og marginene er små, men ledighetspilen peker fortsatt oppover. I en tid der mange melder om inntekstpiler som peker samme vei.

Ting tar tid

- Det virket som det snudde og at krisen var bak oss. Men det har sneket seg inn en usikkerhet her, forteller Abelia-sjef Paul Chaffey.

-- Det som skjer rundt oss i Europa legger en demper på utviklingen. Vi ser blant annet at industrien sliter, og der har it-bransjen mange kunder.

Han får støtte av generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

-- All erfaring viser at det tar tid før hjulene begynner å rulle igjen. Man er preget av usikkerhet. Arbeidsmengden øker, men man er forsiktig med å ansette nye, rett og slett på grunn av den internasjonale konjunkturen, sier Hoff.

Dramatisk periode

Både Hoff og Chaffey mener at norsk it-bransje har klart seg relativt bra gjennom finanskrisen. Men krisen har krevd sine ofre også i Norge.

I april i fjor fikk alle de hundre Tandberg Data og Storage-ansatte sparken etter konkurs. Funcom måtte la 60 Oslo-ansatte forlate selskapet i september. Like før jul i 2008 varslet Ergogroup at de måtte innføre tøffe sparetiltak, og Opera har kvittet seg med rundt 35 ansatte.

- Det har vært en dramatisk tid om man ser isolert på det, mener forbundssekretær Roar Gundersen i El- og it-forbundet, som samtidig ser at ledigheten er liten sammenliknet med andre bransjer.

- Men vi har hatt noen stygge saker på bordet vårt. Det gjentar seg hver gang aktiviteten går ned.

Flere mener regjeringen satset på feil kort med sine krisetiltak under finanskrisen. Les videre på neste side!