Vil rydde opp i it-bransjen

Vil rydde opp i it-bransjen

Norske it-selskaper opererer med avtaler som legger kraftige restriksjoner på ansatte. Nå vil departementet se på saken.

I en undersøkelse av Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (Nito) svarte 12 prosent av de spurte at de kjenner til bruk av ikke-rekrutteringsavtaler. Slike avtaler går ut på at store virksomheter avtaler at de ikke ansetter hverandres arbeidstakere. Dette betyr en begrensing av arbeidstagernes frihet å jobbe hvor som helst.

Nito er svært kritisk til praksisen og ba i høst Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) om å undersøke saken. Et par uker etter et møte med Nito sier departementet nå at de skal se nærmere på problemstillingen.

- Vi ser problemet med slike avtaler. Det gjelder hensynet til den enkelte arbeidstaker, men også til arbeidsmarkedets virkemåte, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i Arbeids-og inkluderingsdepartementet til Dagens It.

LES OGSÅ: Skift jobb - få utdanning på kjøpet

Såkalte ikke-rekrutteringsavtaler har lenge vært omstridt i Danmark, og nylig la den danske arbeidsministeren Claus Hjort Frederiksen frem et forslag for å forby avtaler som legger restriksjoner på arbeidstakere. Blant selskapene som har slike avtaler i Danmark er IBM og WM Data.

Nå skal også Bjarne Håkon Hanssen gå avtalene nærmere i sømmene.

- Dette er et område det er verdt å se nærmere på. Vi vil derfor igangsette en ekstern utredning for å se nærmere på utbredelsen av slike avtaler og hvordan de blir utformet, sier statssekretær Støstad.

Les om:

IT-Karriere