Vil ta Norge til Kina

Vil ta Norge til Kina

Nordmenn er for nølende overfor Kina, mener Knut Rosness i Sintef, som sammen med Abelia og Innovasjon Norge vil åpne verdens største marked for norske SMB-bedrifter i it-bransjen.

Prosjektet iSite China har i høsten i fjor ført sju norske ikt- og elektronikk selskaper i SMB-klasse til Kina. Prosjektet er et samarbeid mellom Innovasjon Norge, Abelia og Sintef. Nå leter prosjektleder Knut Rosness etter nye interesserte bedrifter for neste runde, som han håper å starte til høsten.

- Vi må ta Kina på alvor. Nordmenn har en tendens å tenke at vi er verdensmestere i alt. For å få kontakter i Kina må man jobbe fokusert. Det er et vanskelig marked som er politisk sentralt styrt. Men Kina er enorm, og mulighetene nesten uendelig. Tenk å få produktene ut til 1,4 milliarder potensielle kunder, sier Rosness til Computerworld.no.

Rosness har selv lang erfaring med elektronikk og forretning i Kina, blant annen da han som administrerende direktør i NAD, og flere år ansatt i det kinesiske selskapet Gold Peak. Nå jobber han på Sintef som seniorrådgiver.

Nettverksprosjektet iSite hjelper mindre bedrifter å sette opp en forretningsstrategi, en plan for aktiviteter i Kina, og læring om kultur og forståelse for landet. Prosjektet avsluttes med en studiereise.

LES OGSÅ: Kloke hoder med fremmede navn

- Norge kan ikke stoppe globaliseringen

Presentasjonen av iSite var del av sommerkonferansen som bransjeforening Abelia avholdt i Telenor Expo tirsdag, under motoet "På høyden i en flat verden". Dette er en stor henvisning til Thomas Friedmans bestselger om globalisering, Verden er flat. Abelias leder Paul Chaffey oppfordret det norske næringslivet å ikke lukke øyne for globaliseringen.

- Norge er på toppen, det går veldig bra. Det hadde vært best for oss å holde det slik, menn vi kan ikke bremse utviklingen. Stortinget kan ikke vedta å stoppe globaliseringen, selv om det med norske øyne kunne være fordelaktig, forteller Chaffey.

Chaffey henviser til amerikanske universiteter, hvor 70 prosent av alle utenlandske studenter på doktorgradsnivå kommer fra Asia. De europesike landene må satse hardt for å hodle seg konkurransedyktige på it-arbeidsmarkedet.

- Vi trenger å bygge opp systematisk våre innovasjonsevner i Norge. Vi trenger gode hoder, men har for dårlige universiteter her i landet, og teknologisk opplæring er ikke god nok. Her må politikk og næringslivet jobbe sammen, og deres samspill er kanskje viktigere enn noen sinne, mener Chaffey.

LES OGSÅ: - Sett de ansatte på skolebenken!

Kina ikke helt flat enda

Men selv om verden bli flatere er Kina-ekspertene enig at det er ikke en enkel sak . Landet har en lang historie og en gammel og stolt kultur. Også landets politiske struktur gjør det ikke enkelt å komme seg inn.

- Det er helt klart mye man må forholde seg til. Men klarer man det er det også veldig mye å hente. Og Kina har behandlet Norges teknologi helt opp i regjeringen, og bestemt at vårt lille land er noe å satse på. Vi har som nordmenn noen fordeler. Vi er i utlandet ofte litt ydmyk skryter ikke for mye av oss selv. Det er egenskaper som verdsettes i Kina, forteller Rosness.

Av den første kulen med sju selskaper er det to som har etablert et Beijing-kontor, Cascade AS og Nefa. Også de andre har fått aktive kontakter i Østen. Nå ønsker Rosness rundt åtte nye selskaper med på enste runde.

- Vi bruker både Sintef og ambassaden aktiv i markedsføringen. Slike ting er viktig for å underbygge vår seriøsitet i Kina. Vi ser etter selskaper opp til 200 ansatte, som kan tenke seg å sette ut en del produksjon, eller kan eksportere til Kina. For noen kan det gå begge veier, sier Rosness.

Og han mener det er bra at norske selskaper samarbeider når de skal inn i verdens største markedet.

- Vi har kontakt med mange dyktige folk i Kina, og benytter oss av hverandres erfaringer og resurser. Da er det mulig for relativ små selskaper å ta et enormt steg ut i verden, avslutter han.

En prosjektbeskrivelse av første runde iSite China finner du her (det nye prosjektet settes opp på samme grunnlag, men er ikke lagt ut på nettet enda.

LES OGSÅ: - Norske it-bedrifter glemmer Kina

Les om: