- Windows 7 øker ikke pc-salget

- Windows 7 øker ikke pc-salget

Intel-sjefen, IDC og Gartner tror alle på bedring i pc-markedet, uavhengig av Windows 7.

Analyseselskapet Gartner har tidligere spådd en nedgang i pc-salget på seks prosent i år sammenlignet med 2008, Men nå skrur de opp prognosene. De regner med at det blir solgt 285 millioner pc-er i verden i 2009, en nedgang på bare to prosent.

Gartners George Shiffler tror ikke Windows 7 vil ha noe særlig innvirkning på tallene.

- Vi tror ikke lanseringen av Windows 7 kommer til å ha noen signifikant innvirkning i år. I beste fall kan Windows 7 innebære en forsiktig oppgang i etterspørselen for hjemmebrukere og kanskje blant småbedriftene. Vi tror derimot ikke at større selskaper og offentlig sektor oppgraderer før slutten av neste år, sier han.

Optimistisk Intel-sjef

Også Intels administrerende direktør Paul Otellini har troen på 2009 og tiden fremover. Han tror til og med veksten kan bli positiv innen utgangen av 2009.

- Pc-industrien er klar til å bevege seg ut av den mest skadelige resesjonen på flere tiår nå som salget begynner å ta seg opp, sier han.

I et hovedinnlegg på Intel Developer Forum i San Fransisco argumenterte Otellini med at brikke-salget stabiliserer seg og pc-salget fortsetter å stige.

- Markedet går behersket mot en gjenoppstandelse, og vi får se hvordan 2010 blir, sier han.

Selv tror han pc-industrien vil se flat eller positiv vekst i salget sammenlignet med 2008. Dette vil også komme Intel til gode, ettersom Intel leverer brikker til en horde av pc-er. Han er dermed mer optimistisk enn spådommer fra selskaper som brikke-konkurrenten AMD, pc-leverandøren Dell og Gartner.

- Minibærbare

Analyseselskapet IDC har påpekt at salg for andre kvartal 2009 var sterkere enn forventet, og har forklart det med at konsumenter bruker mer penger kombinert med lavere priser. Utsendelsene falt 3,1 prosent sammenlignet med samme kvartal året før. IDC spådde opprinnelig et fall på 6,3 prosent.

Særlig minibærbare må ta sin del av den trivelige skylden for at salget har gått over forventningene. Otellini påpeker at minibærbare har gått forbi Nintendos Wii-konsoll i 2006 og Iphone i 2007, begge to store suksesser da de ble lansert

IT-Karriere