It-kikkerne vil se hva andre gjør

It-kikkerne vil se hva andre gjør

Nordmenn drar ikke på verdens største it-messe for å selge produkter, men for å kikke på nye produkter, leverandører og trender.

Under årets Cebit handlet det om Wimax, HSDPA og Rfid.

"Centrum für Byro- und Informationstechnik" eller CeBIT feirer 20 års jubileum og er fortsatt en viktig markedsarena for ikt-industrien i globalt og i Europa. Men færre nordmenn kommer til messen i Hannover for å selge varer og tjenester.

De flest av de 1.900 norske deltakerne drar ned for å se hva andre gjør.

Helt utrolig

Ingeniørene i Norsk Nettverksforum var i år som i fjor på tur til CeBIT, og de 20 deltakerne var på utkikk etter det siste innen bredbåndsteknologi. Det gjaldt både fiberoptiske installasjoner og radiolinje som alternativ aksessløsning.

Budskapet fra CeBIT er at fiber i bredbåndet kommer for fullt, men at ny teknologi gjør at kobberlinjene utnyttes enda bedre. Øyving Hagen fra Draka har drevet med salg av kabler i en årrekke og har vært på messen ti ganger siden første besøk i 1987.

- Den gang var det også mye snakk om fiberoptiske løsninger, men til nå er det ikke tatt i bruk så mye fiberkabler. Jeg synes det er utrolig at vi bruker RJ 45-kabelen til Gigabit-løsninger, og at vi greier å tyne ut så mye av en teknologi laget for analog tale.

Han forklarer tregheten med at fiber krever en tung investering, og de færreste er villig til å kaste ut kobberinfrastruktueren de har investert mye penger i.

Wimax for proffene

Det har vært en uttalt trend at de profesjonelle aktørene i ikt-bransjen har blitt færre med årene, men messearrangøren melder om 30 prosent flere besøkende til Hall 5. Der presentertes løsninger for beslutningstagere i SMB-markedet.

Tore Collett Moen har også merket seg at de profesjonelle har blitt færre med årene. Han jobber med radiolinjeaksess i Nera og var under årets messe spesielt interessert i Wimax-løsninger.

- Det var mye lekkert innenfor Wimax. Bare fra i fjor er det som natt og dag når det gjelder nye produkter. Mye av det vi ventet på for fem, seks år siden kommer nå.

Han likte særlig godt Airspan Networks løsning med Wimax som langtransportlinje til lokale Wifi-hotspots. Trenden er at Wimax allerede nå er tilgjengelig for bedrifter med særlige nettverksbehov, men at forbrukerne må vente noen år.

Skype og mobil-tv

Det var også stor pågang i kommunikasjonshallene hvor de besøkende var mest interessert i VoIP, mobile løsninger og 3G. Skype-kompatibel var et fellestrekk for løsningene på internettelefoni, men et viktig tema under diskusjonsforumene var å få kvalitet i overgangen mellom ip-nett og tradisjonelle telefoninett.

Hvis fjorårets trendprodukt var lekre mp3-spillere, var årets produkter knyttet til navigasjon. GPS i mobilen, jakken eller lastebilen kombinert med bedre digitale kart gjør det mulig med en helt annen kontroll av ansatte og enheter. Eller for å finne fram i ferien.

Nye mobiltelefoner var det lite av, men produkter og tjenester tilpasset den nye umts-baserte HSDPA-standarden fikk mye oppmerksomhet. HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) gjør det mulig å høyne nedlastingshastigheten på 3G-nettet til 1,8 megbit per sekund. Mye av dette handlet om mobil-tv og tjenester som lanseres i forbindelse med årets fotball-VM i Tyskland.

Rfid for framtiden

Radiobrikker for merking av varer fikk mye plass under årets messe og en fremtidsbutikk basert på rfid okkuperte et stort område i en av hallene.

Det høres forlokkende ut med kjøleskap med kontroll på varebeholdninge, mikrobølgeovner som automatisk lager maten perfekt eller vaskemaskiner som forteller om at en rød genser har blandet seg med hvite skjorter.

Problemet for bransjen er prisen på taggen som i dag ligger på drøyt en krone. Denne må under 10 øre for at det blir regningsvarende å merke alle matvarer. At USA, EU og Kina har satset på tre ulike frekvenser gjør det ikke enklere.

På en pressekonferanse uttalte EUs IKT-kommisær Vivian Reding at EU-området vil ta et stort skritt mot å ta del i internasjonal standard i løpet av året. Det vil føre rfid-teknologien fra forskning til implementering innen år 2010.