It-kutt truer ikke arbeidsmarkedet

It-kutt truer ikke arbeidsmarkedet

En rekke oppsigelser i norske it-bedrifter vil gi flere søkere på arbeidsmarkedet. Men med god kompetanse kan du fremdeles være en frekk søker, tror ekspertene.

Siste helg ble den norske it-bransjen servert nyheten om en ny forestående nedskjæringsrunde i Telenor. Teleselskapet er det neste i en rekke som de siste måneder har blitt lang: Catch, HP, Ergo Group, TDC Song og IBM, for å nevne noen av de store.

 

I alt vil det etter beregninger fra Dagens Næringsliv går tapt mellom 1000 og 1200 arbeidsplasser i it-bransjen i Norge i år.

 

Trenden er stikk motsatt til en økende strøm stemmer som sier at it-bransjens kamp om de gode hoder er i gang igjen.

 

Kandidatmarked

 

- Generelt sett har det vært en trend med et kandidatmarkedet på vei opp igjen i det siste, etter det har vært nede lenge. Klart disse store oppsigelsesrunder kan endre det igjen, sier Elin Roen, salgssjef i IMS Search & Select.

 

IMS Search & Select er en av Norges ledende leverandører av search- og headhuntings-tjenester til it- og telekom-bransjen.

 

Hun poengterer at det fremdeles ikke er kjent hvilken type jobber Telenor kvitter seg med, men generelt holder bedrifter på sin kompetanse i oppsigelsesprosesser.

 

- Det er ikke de beste hodene som blir sagt opp, men oftest går det flere i det du kan kalle midtsiktet i en bedrift. Du kaster ikke ut seniorarkitekten som du har brukt mye tid på å få inn i huset. Jeg tror nok mange av de som sparkes vil søke nettopp på stillinger i aviser og på nettet, der nyutdannede også søker jobber. Konkurransen vil bli hardere der for å få jobb i it-bransjen, sier Roen.

 

Hun mener de beste hoder fortsatt sitter godt, og nyutdannede med riktig kompetanse vil det fremdeles være kamp om.

 

- Me det er ikke noe særlig bra for bransjen at man sier opp så mange, dette vil øke skepsisen til bransjen, sier hun til Computerworld.no

 

Synd og sunt

 

Paul Chaffey i Abelia er enig at oppsigelsene vil skape uro, men tror dette er en uunnværlig del av dagens dynamikk i it-økonomien.

 

- Jeg er ikke veldig bekymret. Dette er en del av omstillingene bedrifter i dagens markedet må gjennom. Det handler om kostnadskutt og effektivisering som alle bedrifter trenger å være med på, sier han til Computerworld.no.

 

Chaffey ser dette som en av to trender som styrer dagens arbeidsmarkedet. Den andre handler om økt etterspørsel etter it, både i næringslivet og offentlig sektor, som gir et relativt høyt trykk.

 

- Det er tøft for dem det gjelder, men det vil gjelde stadig flere. Det er bra at folk ser det er en risiko, også i bedrifter som går bra. Klart det kan skremme noen, sier Chaffey.

 

Han påpeker at nedbemanning i oppgangstider er noe helt annet enn i nedgangstider, som it-bransjen opplevde for noen år siden.

 

- Jeg vil ikke bagatellisere usikkerheten, men mulighetene innen it er mye større. Det vi må investere mer i, både det offentlige og de private, er etterutdanning og oppgradering av kompetanse. I kunnskapsøkonomien vår må alle oppdatere seg for å henge med. Som land er det en av de største utfordringene, at vi kan omstille seg etter markeds dynamikk, sier Chaffey.

 

Faresignal

 

Verken Roen eller Chaffey tror at nedskjæringene er et tegn på nedgangstid for Norges it-sektor. Tvert imot, begge tror at it-bransjen er på vei opp og arbeidsmarkedet vil være bra for nyutdannede med god kompetanse.

 

- It-bransjen er ganske krevende. Har du god kompetanse som er ønsket, er du fremdeles ettertraktet. Men for mange gjelder det å oppdatere seg og ta etterutdanning for å følge trendene, sier Roen.

 

- Det hadde vært et faresignal om alle hele tiden behold jobben, hvis ingen bedrift måtte omstille seg, hvis ingen tapte konkurransen. Se på telekom-bransjen, som kanskje har gjennomført flest teknologiske endringer. Sysselsetningen der har økt i en tid prisene har stupt, sier Chaffey.