It-motoren

It-motoren

Leder i Computerworld 37, 5. november 2004.
Offentlig sektor er motoren i it-bransjen. Offentlig sektor genererer prosjekter og oppdrag til it-bransjen uavhengig av gode og dårlige tider. I forslaget til statsbudsjett ble det fortalt om en rekke nye prosjekter over de neste årene.

Mange gamle og utdaterte systemer skal enten oppgraderes eller lages på nytt de nærmeste årene. Det er ingenting å si på investeringsviljen til det offentlige.

En lavere investeringsvilje i det private næringsliv er godt nytt for offentlig sektor. Det betyr at flere leverandører er villige til å legge ned mye arbeid i en anbudsprosess for å være med i kampen om kontraktene.

Med andre ord kan de offentlige kundene velge og vrake i et mangfold som har tid og ressurser, sektoren kan presse betingelser både når det gjelder pris og personell. Men det gjelder å ha tunga rett i munnen.

Større offentlige prosjekter har en lei tendens til å bli beheftet med overskridelser, negative overskrifter og andre problemer. Både kunde og leverandør blir skadelidende.

Det er over årene trukket frem mange forklaringsvariabler for hvorfor det går som det går med endel slike prosjekter. Manglende kontroll hos kunden, leverandører som bevisst har dumpet prisen for å komme inn i varmen, uforutsette endringer og hindringer, økt kompleksitet etter at prosjektet er i gang er noen.

Skal man følge sedvanen, vil det de neste årene blir flere slike saker i og med at såpass mange prosjekter skal igangsettes. Men det må være lov å håpe at aktørene har tatt med seg endel lærdom fra tidligere tider.

Hvis ingen av de nye offentlige prosjektene de kommende årene sklir ut og får et skandalestempel, kan vi trygt erklære både bransje og kunder for godt voksne. Om det er utopi vil tiden vise.