It-Norge sakker akterut

Norge får stryk i den årlige undersøkelsen fra Economist Intelligence Unit. Utviklingen her i landet har ifølge EIU stoppet opp i forhold til andre land.

Europa med Norden i spissen fortsetter å dominere oversikten over hvilke land som er mest modne for den digitaliserte verden. Blant de ti på topp finner vi seks i Nordvest-Europa og av disse ligger Danmark på første, Sverige på fjerde og Finland på sjuende plass, skrives det i den årlige undersøkelsen fra Economist Intelligence Unit støttet av IBM.

 

For Norge er undersøkelsen en nedtur. Ifølge EIUs definisjoner faller Norge fra niende til ellevte plass. Norges scorer nå 8.35 av mulige ti, mot 8.27 i fjor. Dermed er Norge et av de tregeste landene i toppen, med en økning på bare 0.8 poeng. Danmark økte for eksempel fra 8.74 til 9.00 med 0.24 poeng. Australia, et av de landene som i fjor var bak Norge, økte med 0.28 poeng, mens Canada økte fra 8.02 til 8.37.

 

Sakker akterut

 

Som en følge av dette sakker Norge akterut, selv om samlet score er på vei opp.

 

- Sakens kjerne er at Norge går frem, men at andre land går fortere. Forskjellene er små. Hvis du ser på ulike hovedområder er det vel to som trekker ned for Norge, sier Per Vassbotn i IBM til Computerworld.no.

 

Men Vassbotn antyder at han ikke sitter detaljert informasjon for å forklare Norges plass blant 68 land i målingen.

 

Dårlig på bredbånd

 

Undersøkelsen fra EIU benytter ca. 100 ulike parametre for å komme fram til et lands "e-readiness", med grad av bredbåndsdekning som et av målepunktene og det offentliges digitale tilbud til innbyggerne som et annet.

 

På "conectivity", med bredbånd som viktig faktor, har Norge en dårlig score. Også hovedområde "sosialt og kulturelt miljø", som innebærer blant annen utdanning, leseferdigheter, nettferdigheter og intellektuell eiendom.

 

Det er grunn til å merke seg at det er hard konkurranse på toppen, og at Norge ligger bare 0,65 poeng bak ledende Danmark. Undersøkelsen viser en klar utvikling i retning av at alle landene nærmer seg hverandre i utvikling og at den digitale kløften mellom nasjonene gradvis er i ferd med å lukkes.

 

Det betyr at Europa og Norden har stabilisert seg på et meget høyt modenhetsnivå og at neste trinn i utviklingen overlater til myndighetene i hvert enkelt land å finne ut hvordan de kan nyttegjøre seg utviklingen og tilby sine innbyggere stadig bedre tjenester og løsninger.

 

Her finner du hele undersøkelsen i pdf-format.

 

Les også: Ja, vi elsker å jobbe

Island på bredbåndstoppen
Nordmenn kjøper pc som aldri før