It-tjenester blir vitenskap

It-tjenester blir vitenskap

I løpet av få år kan de første doktorander i "tjeneste-vitenskap" bli uteksaminert fra amerikanske universiteter.
Studier av tjenester kommer til bli stadig viktigere for verdensøkonomien, viser forskning foretatt av professor Henry Chesbrough ved University of California. Berkeley-professorens resultater støttes av forskning foretatt ved IBMs forskningssenter i Almaden.

IBM-forskerne tror de første doktorgradene innen "tjeneste-vitenskap" kommer til å bli utdelt innen ti år.

Nytt fagfelt

Det er er over 40 år siden Purdue-universitetet opprettet USAs første informatikk-institutt (computer science). Siden har tilsvarende institutter dukket opp på høyskoler og universtiteter over hele verden. Nå kan tiden være inne for å flytte en del av den vitenskapelige innsatsen over til tjenester.

-- Mer enn 50 prosent av IBMs omsetning kommer fra tjenester. For andre selskaper, som General Electric, er prosentandelen enda høyere. Tradisjonelle produkt-selskaper er i ferd med å bli tjeneste-selskaper, sa Jim Spohrer, sjef for IBMs forskning på tjenester i Almaden, på Web 2.0-konferansen i San Francisco sist uke.

Tar tid

Omforming av den amerikanske økonomien til en tjeneste-økonomi, setter nye krav til utdanningsinstitusjonene, hevder Spohrer. Anerkjente universiteter som Berkeley, Stanford University, Norwestern Universtiy og Massachusetts Institute of Technology (MIT) har alt vist sin interesse.

I løpet av ett år vi de studenter kunne ta kurs innen tjeneste-vitenskap. Men selv om behovet for spesialiserte fagfolk er stort allerede i dag, vil det ta bortimot ti år å utvikle fagfeltet til et nivå hvor det er forsvarlig å utdanne doktorander, tror IBM-direktøren.

-- Vi er i en tidlig fase i utviklingen av tjenester til et vitenskapelig område. Det er mulig vi går på trynet, eller vi kan være med på å skape det som kommer til å bli framtidens studier innen informasjonsteknologi, sier Spohrer ifølge IDGs nyhetstjeneste.