Mobile enheter som bedriftsverktøy

Mobile enheter som bedriftsverktøy

Agresso støtter Iphone, mens Superoffice sverger til Java-mobiler.

Stadig vekk får leverandører av forretningssystemer spørsmål om mulighet for ekstra funksjonalitet ved bruk av avanserte hjelpemidler. Leverandører av Microsofts Dynamics søker etter ekstra funksjonalitet i en rekke europeiske land.

- Jeg ser at de fleste norske og utenlandske erp-leverandører har initiativer som i nær fremtid vil resultere i enkel verdiøkning på nye plattformer fra Apple Iphone og Google, sier Bo Hjort Christensen, studierektor på BI.

Typisk eksempel er nederlandske Unit4 Agresso hvor utviklingen skjer i datterselskapet Unit4 R&D i Nydalen.

- Vi holder på med på å utvikle de første Iphone-applikasjonene som skal jobbe mot Agresso Business World. Det er for mer tilfeldige brukere med behov for registrering av reiseregninger og timelister, sier Thomas Staven produktdirektør i Unit4 R&D.

Forretningsfunksjoner vil alltid kunne konsumeres gjennom brukerhjelpemidlenes nettlesere, men vil bli bedre og mer tilgjengelige ved bedre grafikk og applikasjoner på hjelpemidlene.

- Ipad, Iphone og mobile devicer fyller en nisje i det digitale konsumet som ligger i grenseland mellom laptop og gårsdagens smartphones. De brukes ofte til konsum av underholdningstjenester, men vi vet at businessbrukerne skifter hatt mange ganger i døgnet, fremhever Eilert Hanoa, administrerende direktør i Mamut.

På alle

Det startet med mobiltelefoner. Nå er de avanserte, uansett om de er basert på Android, Blackberry OS, Iphone OS eller Symbian.

- Det er viktig å ha applikasjonen på alle de store OS-ene på mobiltelefonene. Derfor har vi valgt Java. Den store fordelen med Java er at applikasjonen kan utnytte alle ressursene på telefonen, som eksempelvis kamera, sier Guttorm Nielsen, utviklingssjef i Superoffice.

Avanserte telefoner med Android, Blackberry, Microsoft og Symbian kan kjøre mobilversjonen av Superoffice. Foreløpig benytter Superoffice Windows Mobile som Microsoft er i ferd med å erstatte til fordel for Phone7. HP skal prøve seg med Palms Web OS.

- Å gå inn i markedet med et apparat er ikke så vanskelig, men å klare å fornye seg er en utfordring, sa Joseph Reger, teknologidirektør i Fujitsu da han var i Norge i 2009.

Joseph Reger henviste til en rekke it-produsenter som har tilbudt lomme-pc-er med ringefunksjonalitet basert på Microsofts Windows Mobile, men de er blitt borte. Typisk er Fujitsu Siemens Pocket Loox.

I Norge benyttes HPs lomme-pc-er som taksameter i en rekke drosjer.

Er det en finger eller penn du peker med? Snart skal enhetene merke forskjellen, les videre på neste side!

It-trender 2010