KRYTSALLKULEN SVARER: Dette er hva vi kan forvente oss på telefronten i 2019. (Foto: IDG)

Syv teknotrender for 2019

Telenor Research ser i krystallkula for det kommende året. Her er syv teknologitrender de mener vi må være oppmerksomme på.

Publisert Sist oppdatert

Når året begynner å nærme seg slutten kommer tradisjonen tro mange aktører på banen med sine prognoser og spådommer for det kommende året. Her er tendensene som Telenors forskningsavdeling mener vi må være oppmerksomme på i 2019.

Ansvarlighet

Om utsynet for neste år skriver Telenor Research at «Det skorter ikke på spektakulære høyteknologiske nyvinninger i året som kommer, men det er begrepet ‘ansvarlighet’ som går igjen i mange av trendene».

Dette påpeker også forskningssjef Bjørn Taale Sandberg, med tanke på at teknologiutviklingen viser ingen tegn til å bremse opp, ei heller for det kommende året.

– Med spennende innovasjon – som vi i år viser til i en mye større grad enn før – følger behovet for refleksjon, pragmatisme og perspektiv. Vi mener den teknologiske pendelen svinger i denne retningen i 2019. Folk snakker om å ta et skritt tilbake og tenke gjennom: ’Hva betyr den dyptpløyende utviklingen innen teknologi og tilgjenglighet for meg, for familien min, for fellesskapet?, sier Sandberg i en pressemelding.

– Til syvende og sist ønsker vi å forsikre oss om at teknologi – uansett hvor mange steg foran oss den ligger – kan passe inn i livet vårt på en trygg, fornuftig og positiv måte, legger han til.

Telenors trender

Så uten mer om og men, her er de syv trendene Telenor Research peker ut som trender som vil være med å forme 2019:

  • Deepfakes kommer: Begrepet «Deepfakes» kommer fra «deep learning» og «fake news». Det går i korthet ut på å bruke AI og dyp maskinlæring for å forfalske bilder og video så godt at de ikke lar seg bevise som falske. Trusselen kommer særlig med tanke på valgkamper i store land, der deepfake videoer kan brukes til å påvirke opinionen via sosiale medier. I 2019 vil nettleverandører, mobiloperatører og regulatører i økende grad ta grep for å begrense deepfake-materiale, og vi vil se bevisstgjøringskampanjer om «deepfake», skriver Telenor.
  • AI under lupen: AI, kunstig intelligens, har hatt høyt fokus i flere år nå. Vi har sett at denne teknologien berører flere og flere, og nå spår Telenor at kunstig intelligens er blant de teknologiene som vil bli et tema for offentlig debatt i 2019. I året som kommer, vil vi se offentlige og private aktører sette opp rammeverk og innføre nye etiske retningslinjer for å sikre at de opererer innenfor etiske normer. Til syvende og sist må disse autonome systemene kunne løse folks problemer på en trygg, robust og pålitelig måte, og et oversiktlig og proaktivt rammeverk for etisk bruk av kunstig intelligens vil ta sikte på å sikre at det blir slik, skriver de videre.
  • 5G i drift: Til tross for at den offisielle standarden for mobilkommunikasjon i femte generasjon – 5G – ikke er ventet lansert før i 2020, så spår Telenor at vi vil bli vitne til kommersielle fordeler ved 5G i 2019, noe USA og noen deler av Asia allerede har erfart. De første 5G-baserte markedsføringskampanjene vil også dukke opp. Å digitalisere samfunn har vært et slagord blant operatører, industriaktører og myndigheter de siste årene, men 2019 vil være det første året lokalsamfunn får oppleve hva dette faktisk betyr, med Kongsberg, Telenors 5G-pilotby, som et tidlig eksempel.
  • Kommersiell utrulling av IoT: Telenorforskerne mener at 2019 vil bli året da industrielle Tingenes Internett-kunder (IoT) endelig går fra å demonstrere konsepter, som vi har sett i senere år og måneder, til storskala kommersiell utrulling takket være «low-power wide-area» (LPWA) -teknologien. Vi venter at dette LPWA-økosystemet vil utvikle seg særlig neste år og bane vei for industrielle bruksområder som frem til nå ikke har vokst raskt fram, skriver de. Det blir også tydeligere hvordan ulike tilkoblingsløsninger tjener ulike bruksområder. Eksempler er LTE-nettverk til videovervåking og trafikk, som allerede er utbredt, LTE-M til logistikk, NB-IoT til målinger – blant mange andre. Selv om spørsmålet om hvilke teknologier for Tingenes Internett som vil vokse raskest og bli størst ennå er ubesvart, er én ting klart: LPWA -nettverk for Tingenes Internett vil ta en stor del av rampelyset fra 2019 og framover, legger de til.
  • Stort fokus på skjermtid: Bevissthet om skjermbruken vår og hva den gjør med oss, brer om seg. I takt med at smarttelefon-utviklere i større grad tilpasser mobilen slik at vi kan holde styr på bruken, vil stadig flere ta i bruk apper som overvåker skjermbruk, tilbyr nattmodus og ikke-forstyrr-modus på mobilen. Utvikling i markedet som følge av større bevissthet om skjermbruk og disiplin vil skyte fart i 2019, mener teleforskerne hos Telenor. Likeledes vil folk som er bekymret for sin egen skjermbruk men som ikke vil være avkoblet, kunne velge en enklere form for tilkobling. Kanskje vil vi se dette i form av «wearables», andre små tilkoblede enheter, eller til og med ved at flippmobilen gjør et comeback.
  • Grønn teknologi blomstrer: Når bekymringer for klimaendringer og bevissthet om forbruk skyter i været i samfunnet, vil en bølge mobildrevet grønn teknologi hjelpe folk med å leve og forbruke smartere enn noen gang. I 2019 når denne bølgen en sårt tiltrengt topp. Oslo er i ferd med å bli et utstillingsvindu for den grønne teknologiens muligheter for storskalabruk. Den voksende populariteten til produkter og tjenester som «Too Good To Go», som kutter matsvinnet, bildelingsplattformer, sykkelbud for matlevering, Tesla og andre elbiler viser at forbrukerne er svært mottakelige for grønn teknologi, om de ikke allerede krever det.