It-veksten tar pause

Året 2007 ser dystert ut. It-investeringene bremses de neste to årene.

Veksten i investeringer vil falle fra sju prosent i år til to prosent i 2007. Først etter det vil det bli ordentlig fart igjen med veksttall over ti prosent.

 

Dette spår analyseselskapet Forrester i en ny studie. Tallene gjelder det amerikanske markedet.

 

Prognosen er basert på at it-investeringer er avhengig av generell økonomisk vekst og innføring av ny teknologi. I den inneværende perioden, definert som "internett-innføring", er investeringene på vei ned, mener Forrester. Denne konjunkturbestemte perioden startet i 2001.

 

I studien nevnes økende renter og energipriser i tillegg til et vanskelig boligmarked, som årsaker til at veksten vil stagnere de neste to-tre årene.

 

- Investeringene i teknologi er veldig skjøre for øyeblikket. Når det ike er noe de absolutt ha, bruker de fleste bedrifter bare penger på teknologi som er lønnsom. Det betyr de vil reagere raskt når inntektene faller, som vi forventer vil skje i 2006 og 2007, sier Andrew Bartels i Forrester.

 

Lyst langtidsperspektiv

 

Ifølge Forrester vil neste gode konjunkturperiode for investeringer starte i 2008 eller 2009, utløst av tale-over-ip og utbytting av serverparken på grunn av server-virtualisering.

 

Andre drivere for utviklingen blir ifølge Forrester blant andre

bedriftsarkitektur basert på virtuelle maskinvare, internett som verktøy for nye løsninger som RFID og biometri, nye forskningsmetoder for næringslivet og programvare basert på såkalt sosial computing.

 

Allerede i 2009 forventer selskapet vekst på 9 prosent, men i året etterpå vi kan regne med en vekst på 13 prosent.