It-verdenens syv underverker

It-verdenens syv underverker

Et kamera som flyter på en isblokk, verdens raskeste datamaskin og Linux har en ting til felles. De er alle kåret til å være blant it-verdenens underverker.

IDG-tidsskriftet CIO har holdt avstemning på internett om hva de anser som it-verdens underverk. Her er resultatet.

Plass 7 – Datamaskinen nærmest nordpolen

National Oceanic and Atmospheric Administration driver et webkamera som de har plassert på en isblokk så nærme nordpolen som mulig. Kameraet står på et stativ plassert på en treplanke. Batteriet som driver opplegget er plasser under isen. Kameraet er drift mellom april og oktober. I slutten av hver sesong synker kameraet og byttes ut med en nyere variant.

Plass 6 – Datamaskinen lengst vekk fra jorden.

NASAs Voyager ble skutt opp den 5. september 1977, for altså 30 år siden, har forlatt vårt solsystem og befinner seg nå rundt 12 milliarder kilometer borte. Kommunikasjonen med satellitten skjer via NASAs Deep Space Network som er et system av antenner plassert rundt jorden. Det tar cirka 14 timer for et signal å gå fra jorden til Voyager og da med lysets hastighet.

Voyager: Foto: Wikipedia.

Plass 5 - Det mest myteomspunne datasenteret: Google Complex

Datasenteret sysselsetter mellom 100 og 200 mennesker - Google vil ikke fortelle om det nøyaktige antallet. Men to journalister fra den lokale avisen, Dallas Chronicle, er de eneste fra pressen som har fått sette sine bein i datasenteret etter å ha signert en NDA (Non Disclosure Agreements). Antakeligvis har Google 500 000 datamaskiner på 25 plasser rundt omkring i verden og de lagrer 200 petabyte.

Plass 4 – Verdens største vitenskapelige klynge: EGEE-II

Dette er et vitenskapelig prosjekt som analyserer alt fra geologi, fysikk til informasjon om det som hender i CERNs enorme partikkelakselerator (Large Hadron Collider). Klyngen kjører rundt 98 000 jobber om dagen, mer enn en million i måneden. Antallet jobber som går samtidig er 30 000. Klyngen er spredt over 45 land og inneholder 36 000 prosessorer.

Plass 3 – Verdens raskeste maskin: IBM BlueGene/L

Denne er å finne på Lawrence Livermore National Laboratory og regner først og fremst på fysikkproblemer rundt atomkraft. Datamaskinene har en bergningskapasitet på 280,6 teraflops og koster nærmere 100 millioner dollar.

IBMs BlueGene/L

Plass 2 – Minste pc-en som klarer Vista – OQO, Modell 2

Pc-en veier rundt 450 gram og har en prosessor på 1,5 gigahertz, med 30 eller 60 gigabytes harddisk, 512 megabyte internminne, trådløst internett og bluetooth.

Plass 1 – Største paradigmeskifte innen programvare: Linux

Skapt av Linus Torvalds i 1991. Antallet utviklere siden starten er ukjent men 3 200 utviklere har bidratt til koden i 2.6.22-kjernen. En ny versjon av kjernen kommer i gjennomsnitt ut hver 2,6 måned og 2,89 endringer skjer i kjernen hver time. Antallet kodelinjer ligger nå på rundt 8,2 millioner og øker med 10 prosent i året.

Hva syns du om denne listen? Skriv inn en kommentar!